Bármelyik hiányzik, vagy nem a növény igényeinek megfelelő,

A fény mellett a víz, a tápanyagok és a hőmérséklet határozzák meg döntően a növények fejlődését. Bármelyik hiányzik, vagy nem a növény igényeinek megfelelő, korlátozza a növény fejlődését. Ha például kevés a fény, hiába öntözzük, tápoldatozzuk a növényt, nem fog díszleni, esetleg betegséghez is vezethet, ha a környezeti körülményeket nem hangoljuk össze. Ugyanaz a vízmennyiség a téli fényszegény hónapokban túllocsolást jelent, és gyökérsérüléshez is vezethet.
A növény beszerzése előtt gondoljuk meg, biztosítani tudjuk-e tartásához a körülményeket, különben csak rövid ideig lesz lakótársunk a növény.

A növények napfény hatására fotoszintetizálnak, azaz széndioxidot kötnek meg a levegőből és oxigént termelnek. Ne telepítsünk azonban dzsungelt a hálószobába, mert éjszaka a növények légzésük során az emberhez hasonlóan széndioxidot bocsátanak ki, ezáltal kedvezőtlenül csökkenhet a levegő oxigéntartalma. A növények kiválasztásánál a helyiségek használatát is vegyük figyelembe, egyes növények különösen alkalmasak a szoba levegőjének tisztítására, képesek megkötni, átalakítani a káros benzol, formaldehid, szén-dioxid, xilol/toluol stb. molekulákat is. A levegő károsanyag-tartalmát szűrik többek között a szobapáfrány, a gerbera, a szobafikusz, a kislevelű fikusz, a közönséges borostyán, a datolyapálma, a csokros inda.
Minden helyiséget, ahol növényt tartunk, rendszeresen szellőztetnünk kell. Különösen ott fontos a rendszeres szellőztetés, ahol a levegő gyorsan felmelegszik, a télikertekben nyáron gyorsan felfuthat a hőmérséklet 45oC fölé is, és a növények szabályosan megégnek. Szellőztetéskor azonban vigyázzunk, a legtöbb növény rosszul tűri a huzatot. A téli hideg levegő ne érje közvetlenül a növényt, ha nagy a hőmérséklet-különbség a szellőztetés idejére állítsuk máshová a növényt, vagy takarjuk le. A megfázás a levelek, bimbók lehullását okozhatja.
Nehéz minden növénynek ideális hőmérsékletet biztosítani lakásunkban, hiszen különböző éghajlati övekből származnak szobanövényeink. Ha trópusi növényeinknek megfelelő párás 20oC-t tartjuk a szobában, kedvező körülményt alakítunk ki a penészgombák megtelepedéshez is. Ezért például trópusi növényeknek mini üvegházban tudunk megfelelő életfeltételt teremteni, vagy több növény csoportba rendezésével alakíthatunk ki párásabb mikroklímát. Ha kaviccsal töltött tálcát feltöltjük vízzel, és erre állítjuk a növényt, szintén emeljük a környezet páratartalmát. Ne felejtsük el rendszeresen átmosni a kavicsokat és tálcát, hogy ne algásodjon a víz.
A trópusi növények a talajhőmérsékletre is igen kényesek, jobban nőnek, ha a radiátor felett állnak, de ott gyorsan kiszáradnak. Ne feledjük, hogy télen közvetlenül az ablaküveg mellett hidegebb van, mint a szobában, különösen este, ha egy vastagabb függöny elválasztja az ablakpárkányt a szobától, az ablakpárkányon álló növények könnyen megfázhatnak. A fűtőtest mellett vagy felett pedig túl meleg van napközben egyes növényeknek. Néhány növény a fűtés miatt mozgó levegőt sem szereti.
Vannak növények, mint például az azáleák, ciklámenek, primulák, amelyek a hűvös helyet kedvelik, az átlagosan meleg lakószobában (18-22ºC) gyorsan elvirágoznak és hosszabb idő után leveleik is sárgulnak, lehullanak. Világos, huzatmentes folyosókon azonban sokáig díszlenek.


Víz nélkül nincs élet, ez természetesen igaz a növényvilágra is. Víz kell a növényi keringéshez, az oldott ásványi anyagokat is a talajban lévő vízzel veszik fel a növények. A felesleges vizet a növények a leveleken keresztül elpárologtatják, ezzel hűtenek is. A vízutánpótlásnak és párologtatásnak egyensúlyban kell állnia. Ha túl keveset öntözünk, megszakítjuk a vízutánpótlást, a növény meghervad, és ki is száradhat. Lakásban ritkán, de párás meleg éjszaka a teraszon, vagy üvegházakban érdekes jelenséget, a gutációt figyelhetjük meg. A magas páratartalom miatt a növény nem tud párologtatni, a levelek szélén vízcseppek jelennek meg, a növény így tartja egyensúlyban vízháztartását.
Ha a növény túl sok vizet kap, a gyökerek károsodnak, rothadásnak indulnak. A gyökér sérülése miatt nem tud elegendő vizet felvenni, ezért a levelek lankadnak. A túlöntözés tünete nagyon hasonlít az alulöntözés tüneteire, és ha nem ismerjük fel időben a problémát, újabb locsolással csak súlyosbítjuk a bajt és a növény el is pusztulhat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!