A növénybarátok ilyenkor ősz végén és télen a kerti munka hiányában a szobában kertészkednek aktívabban. Azonban jól kell ismerni szobanövényeink igényét, hogy téli szeretetünkkel ne okozzunk kárt.

A páfrányok, pálmák között sok az érzékeny növény. Ennek ellenére szinte minden otthonban megtalálható valamelyik faj, hiszen formagazdagságuk miatt igen kedveltek. Ha régóta nevelünk páfrányt, pálmát, szobafenyőt, már megtaláltuk megfelelő helyét, megismertük igényét. Ha most tervezzük beszerzését, érdeklődjünk kertészetekben, melyik faj milyen helyet, tartásmódot kedvel, mekkora a tápanyagigénye.

A páfrányok virágtalan, lágyszárú levéldísznövények, szeretik a világos helyeket, de a tűző naptól védeni kell.  Nyáron félárnyékos helyen a kertben is jól érzik magukat. Télen lakásban biztosítanunk kell a megfelelő páratartalmat, permetezéssel, növénycsoportok kialakításával, párologtató edényekkel. Természetes megvilágítású fürdőszobában általában jól érzik magukat. Páfrányunkat óvjuk a huzattól! Rosszul tűrik, ha földjük teljesen kiszárad, de a túl nedves földben is károsodik gyökérzetük. Öntözés előtt mindig tapintsuk meg földjüket, valóban szükség van-e a víz pótlására.

A szarvasagancs páfrányt, más epifita növényekhez hasonlóan a legegyszerűbb 1-2 hetente cserepével vízbe állítani, 10-15 perc alatt ültetőközege átnedvesedik, lecsepegtetés után visszatehetjük helyére. A szarvasagancs páfrány alsó levelei fokozatosan megbarnulnak és elpusztulnak, ez természetes jelenség. Ne távolítsuk el ezeket a leveleket, lebomlanak és táplálják a növényt.

A páfrányok úgynevezett sóérzékeny növények. Ha ültetőközegükben a sókoncentráció magas, elpusztulhatnak. Ne használjunk táprudakat és tartós hatású műtrágyákat nevelésükhöz. Ezek, különösen télen túl magas tápanyagszintet okoznak a földben, amelyet a növény nem hasznosít, ezért túlzottan feldúsulnak

Ha egy új páfrányfajjal gazdagodott gyűjteményünk, aminek azonban nem ismerjük étvágyát, először havonta egyszer kínáljuk meg tápoldattal, majd néhány hónap után térjünk át a 3 hetenkénti adagolásra, és így fokozatosan érjük el a növény igényeinek megfelelő mennyiséget. Ha páfrányunk jól érzi magát, szépen fejlődik, üde zöld, új leveleket hajt, ne változtassunk gondozásán.

Allergiásoknak tudniuk kell, hogy a páfrányok spórái allergiás tüneteket is okozhatnak, ezért ne tegyék a növényt hálószobába.

A csipkeharasztok nem páfrányok ugyan, de hasonló igényeik miatt tartásuk megegyezik a páfrányokéval.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!