A leveskockák megkönnyítik az életünket, ám ha valaki elolvassa az összetevőit, biztosan nem szívesen használja legközelebb.

Káros ízfokozókat és tartósítószert tartalmaznak, és még ki tudja mennyi egészségtelen anyagot. Ráadásul valljuk be, jellegzetes 'zacskósleves' utóíze is van.
De nem kell lemondanunk a leveskocka használatáról, ha egészségesebben szeretnénk főzni, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthetjük otthon, saját magunk.
Két változat is van: a fagyasztóban tárolható, illetve a konyhaszekrényben tartható variáció.

Az alap mindkét esetben ugyanaz:
Kb 1/2 kg vegyes leveszöldség kell hozzá ízlés szerint. Én úgy állítottam össze, mintha húslevest főznék:
5 nagyobb sárgarépa, 5 petrezselyem, egy fél zellergumó, egy fél karalábé.


Ehhez jönnek a zöldfűszerek:
- egy kis csokor petrezselyem, 5 darab zellerszár, pár szál lestyán.
-Majd két fej vöröshagyma és 8-10 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. Ügyeljünk, hogy nagy darabok ne legyenek benne.

Ezt az alapot ezután kétféleképpen készíthetjük el:

Fagyasztós változat:
Egy nagyobb lábasban 1,5 deciliternyi zsiradékot hevítünk. Ez lehet olívaolaj, napraforgó olaj, de a legfinomabb kacsa vagy sertészsírral.
Ebbe rakjuk a zöldséges masszát, fűszerezzük, ízlés szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény stb. A só ebben a recepteben nem fontos, bár az ízek intenzívebbek lesznek tőle.
Ha megpárolódott massza, hagyjuk kihűlni. Jégkocka tartókba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk. Ha jól záródó befőttes üvegben tároljuk, a hűtőszekrényben is eltarthatjuk 3-4 hétig.

A hűtés nélkül tartható változat:
A ledarált zöldségeket nem főzzük meg, egy tálban összekeverjük 1,5 deciliternyi zsiradékkal. Lehet olíva olaj, napraforgó olaj, sertészsír vagy kacsazsír. Hozzáadjuk a fűszereket, ízles szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény, és a végén 150 gramm sót, (a sónak fontos szerepe van,ne csökkentsük a mennyiségét, hiszen ez fogja tartósítani a kockát) .
Ne ijedjünk meg a só mennyiségétől, nem lesz túl sós a leveskocka.
A keveréket sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, kb 1 cm vastagon.


4 órán át 80 fokon szárítjuk a sütőben.


Ez idő alatt a só felszívja a nedvességet és a zöldségek megpuhulnak.


Miután kihűlt, kockákra vágjuk és száraz helyen dobozokban tárolhatjuk.
Hűtés nélkül 3 hónapig eláll.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!