A vöröshagymakrém házilag is könnyedén, gyorsan és tartósítószermentesen elkészíthető. De miért is foglalkozz vöröshagymakrém készítésével, amikor hagymát egész évben lehet vásárolni vagy a boltban is tudsz készen venni?

Egyrészt, ha valami oknál fogva nagyobb mennyiségű vöröshagymához jutsz, amit esetleg nem tudsz megfelelően tárolni, vagy van kimaradva hagyma, amit nem használsz fel, és tartasz attól, hogy megromlik, akkor ilyen krémként tudod tartósítani. Arról nem is beszélve, hogy tartósítószermentes, olcsóbb, mintha készen megvennéd, nem kell attól tartani, hogy pont elfogyott otthon a hagyma ezért nem tudsz főzni, és ráadásul nem kell majd minden alkalommal a hagyma tisztításával, összevágásával foglalkozni, csak leemeled a polcról a krémet és már használhatod is. 

Hozzávalók

  • 1 kg megtisztított vöröshagyma
  • 20 dkg só
  • fél kávéskanál citromsav (elhagyható, csak a szín megtartását segíti elő)

A vöröshagymát tisztítsd meg, távolítsd el az elszáradt hagymaleveleket és a torzsát (ez mehet a komposztba), mosd meg és csepegtesd le jó alaposan! (a vizet használhatod növénylocsolásra)
A hagymákat vágd negyedekbe, nyolcadokba, majd mérd le, ugyanis ez alapján tudod kiszámolni, mennyi sóra lesz szükséged a tartósításhoz: 1 kg tiszta hagymához 20 dkg só szükséges.
A hagymát turmixgépben, zöldségaprítóban, vagy darálón krémesre, pépesre turmixold össze, aprítsd fel!
Öntsd egy tálba a kapott krémet, add hozzá a sót és a citromsavat (ez elhagyható), keverd jó alaposan össze!
A kapott krémet töltsd tiszta, fertőtlenített befőttes- vagy csatos üvegekbe, zárd le, és készen is van!

Ennél a vöröshagymakrémnél a só az, ami tartósít, ezért bármennyire soknak tűnik, ennél kevesebbet sót ne használj, különben megromlik. Nem kell azonban hővel kezelni, nem kell tartósítószer sem hozzá.

Természetes folyamat, hogy idővel a krém bebarnul. Ez azonban nem befolyásolja a felhasználását, fogyaszthatóságát. Ha azonban ez mégis zavar, adj hozzá citromsavat a készítés során, ez meg fogja akadályozni a barnulást!

Amire még érdemes figyelned, hogy idővel (évek alatt) sajnos a só megtámadja a befőttesüveg kupakját. Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha fóliát teszel a kupak alá.

Főzéskor, fogyasztáskor a magas sótartalmat vedd figyelembe, lehet nem is lesz szükség az étel sózására, ha ezt használod!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!