A fényszegény hónapokat használják ki a szobanövények pusztítói!

A fényszegény hónapok beköszöntével különösen figyeljünk növényeink körülményeire, és ne akarjunk fantasztikus fejlődést és virágözönt, hacsak nincs télikertünk. Elégedjünk meg a fokföldi ibolya, flamingóvirág, vitorlásvirág szerény díszével, a hibiszkusz néhány virágával. Díszítsük otthonunkat levéldísznövényekkel és mikulásvirággal. Ritkítsuk az öntözést és a tápoldatozást. A megnyurgult növény könnyen megbetegszik. Az egészséges, erős növény ellenállóbb a betegségekkel szemben, könnyebben vészeli át a téli, kedvezőtlenebb körülményeket is.



A legyengült növényen sajnos gyorsan megjelennek a kártevők is. Sokszor csak a szobában röpködő kis „állatkákat” vesszük észre, és kezdjük keresni a baj okát. Fontos, hogy megtaláljuk a megtámadott növényt, és elkülönítsük a többitől. Általában nem csak egy növény érintett és lakásban elég nehéz az elkülönítés, minél előbb kezdjük meg a védekezést.
A levéltetveket mindenki ismeri. A szobanövényeket általában a zöld színűek támadják meg. Védekezhetünk csalánkivonattal, enyhén szappanos vízzel, illetve korai szakaszban még az ismételt lemosás is segíthet.
Az üvegházi molytetvek apró fehér, alig 2-3 mm nagyságú rovarok, ha megmozdítjuk a leveleket, felröppennek. A levelek alsó részén találhatók, és nagyon szaporák: egy anya 1-2 nap alatt akár 500 tojást is lerak. A megtámadott levélen sárga szívásnyomok láthatók, a levél elszárad és lehullik. A fehér üvegházi molytetű 22oC felett, magas páratartalomban érzi jól magát. Megelőzésképpen a növényeket hűvösebb helyen, szárazon tartsuk. Ha mégis megjelennek a molytetvek, legalább háromszor, 8-10 naponként ismételjük meg a védekezést, mivel a tojásokra és a lárvákra nem minden szer hat.


A fűtött szobákban a növények leggyakoribb kártevője a takácsatka. Az egészen apró, fél milliméteres sárgászöld, vörösesbarna állatkák, igen nagy szorgalommal szövik egészen vékony hálóikat, és szívogatják a leveleket az erek mentén. A levelek idővel sárgulnak és lehullanak. Mivel a takácsatkák a száraz levegőt kedvelik, a megöntözött növények „bezacskózásával” a kártevők számára kedvezőtlen klímát teremthetünk. A növények néhány napot kibírnak így, a takácsatkák azonban elpusztulnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!