Az ősz ideális időpont, hogy új növényekkel gazdagítsa kertjét. Egyre népszerűbb megoldás, hogy a díszkertekbe is ültetnek 1-1 haszonfát, ami idővel finom csemegét, majd egészséges alapanyagot szolgáltat az ínycsiklandozó befőttek, lekvárok, vagy épp az illatos házi pálinkák, gyümölcsborok készítéséhez.

A faültetés sikere kisebb részben múlik a fajta kiválasztásán, bár ott sem elhanyagolható, hogy milyen célra, milyen méretű és mennyire gondozásigényes fát választ. Én azt javaslom, hogy az őshonos, ellenálló, kevés permetezést igénylő dísz- és haszonfák között szemezgessen a kerttulajdonos.
Viszont óriási hangsúly van az alábbi 3+1 tényezőn az ültetés sikerességében:

1. Az ültetőgödör.
Azt szokták mondani, hogy a fáknak legalább 1x1x1 m-es gödrös ásson az ember. Noha nem minden fának kell ilyen nagy ültetőgödör, haragudni egyik sem fog érte pláne, ha egy keményebb, szikes talaj lesz az új otthona.
Az ültetőgödör a gyökérzet bölcsője. Ennek kellően nagynak és puhának kell lennie, hogy a zsenge gyökerek meg tudjanak kapaszkodni, és utat törhessenek új otthonukban. Ha csak egy pici gödröt kap, akkor a gyökereknek a határon egy betonfallal vetekedő akadályt kell leküzdeniük a túlélésért, ami nem mindig sikerül.
Azt javaslom, hogy LEGALÁBB kétszer-háromszor akkora legyen az ültetésre szánt helyen a meglazított föld, mint a fa gyökérzete (legyen az szabadgyökerű, földlabdás, vagy konténeres).

2. A talaj tartalék előkészítése.
Ahhoz, hogy egy faiskolában nevelt növény gyorsan megeredjen sok tápanyagra, és vízre van szüksége.
Ehhez a legjobb megoldás, ha az ültetőgödör földjét gazdagon elkeveri szerves tápanyagokkal, ami nem csak azonnal felvehető nyomelemeket tartalmaz, hanem a talajszerkezetet is javítja. A kertészetben az érett marhatrágya alkalmazását ajánlják.
Jó szívvel ajánlom erre a célra, a 100% szervesanyagtartalmú Tribu pelletált marhatrágyát. Ez nitrogénben, foszforban, káliumban gazdag tápanyag, ami a fásszárú növények fejlődését is támogatja.  

3. Talajkondicionálás
A harmadik alapszabály, hogy csak a jól kondicionált talaj tud kellő immunitást biztosítani a fának. A talajban élő mikrobiom támogatja a növények védekezőképességét hasznos mikroorganizmusaival, ezért kell a talajélettel is foglalkozni.
A humuszalkotókban gazdag talajok termése bőséges és ízletes, hiszen a humifikáció során a bomló növényi részek 60-100 féle nyomelemet is meg tudnak őrizni könnyen felvehető, szerves formában. Ezt érdemes gazdagítani hidrolizált Humin Garden Plus granulátummal, ami eleve mikroelemekben gazdag.
Keverjen el 4-5 evőkanálnyi granulátumot az ültetőgödör földjével és a szerves anyaggal, hogy az alsó és felső rétegekbe is jusson. Így tud legjobban érvényesülni a huminsavak immunerősítő és gyökereztető hatása, és egyenletes lesz a mikroelem eloszlás is.

+1 A titkos összetevő
Az őszi ültetést zárja egy speciális gyökereztető koktéllal.
10 liter vízbe öntsön:
• 1 dl Amalgerolt,
• 0,5 dl Quik-link gyökereztetőt,
Ezt a koktélt ossza szét 2 kisebb facsemete között, majd 10 liter vízzel iszapolja be a gyökérzónát.
Az ültetés során fordítson gondot a megfelelő méretű öntözőtányér kialakítására, hogy a tápanyagok és a huminsavas víz a következő évben (tavasszal és ősszel) célzottan a gyökerekhez jussanak.
A beöntözéshez 2-3 evőkanál granulátumot oldjon fel 10 liter vízben, és itassa át vele a gyökérzónát.
A huminsavakat akár az év során többször, a folyékony műtrágyákkal kombináltan is beöntözheti. Az idősebb dísz- és gyümölcsfák épp úgy meghálálják a huminsavakat, mint a frissen ültetett ifjoncok. A gyümölcs sokkal tárolhatóbbá válik amikor huminsavban gazdag a talaja, a díszfa pedig kövér levelekkel fogja meghálálni a gondoskodást.
 

Sikeres faültetést kíván:
Molnár Gábor Éva
- kertészmérnök

www kertfuvesites.hu
www.evakert.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!