A banánvíz az egyik legújabb kertészeti őrület, de szobanövények esetében is sokan alkalmazzák. Ezt a természetes tápszert rendkívül könnyű elkészíteni, ráadásul olcsó is, így nem csoda, hogy sokakat meghódított a trend.

Mi az a banánvíz?

A banán gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban, amelyek rendkívül hasznos tápanyagok a növények számára.

A banánvíz egészen egyszerűen olyan víz, amiben hosszabb ideig banánhéjat áztatnak. Az elmélet szerint a banánhéj áztatása felszabadítja a benne található káliumot és kalciumot, és ezáltal egy olcsó, házilag előállítható, természetes tápoldat jön létre.

A banán sok káliumot tartalmaz, és ez egy olyan alapvető makrotápanyag, amely fokozza a növények növekedést, erősíti a szárakat, és segít ellenállóvá válni.

A banánhéjnak le kell bomlania ahhoz, hogy a növények hasznosítani tudják a benne rejlő tápanyagokat (ezért a komposztálás ideális módszer lehet). Azt még nem sikerült bebizonyítani, hogy a vízben való áztatás valóban kivonná a banánhéjban lévő káliumot, de sok hobbikertész állítja, hogy szemmel látható változást érzékelt a növényein, miután elkezdte banánvízzel öntözni azokat. Egyesek szerint jobb eredményt érhetünk el, ha a héjat áztatás előtt felforraljuk a vízzel.

Ezt a tápoldatot lényegében bármilyen kerti vagy szobanövény esetében alkalmazhatjuk, de az extra adag kálium különösen a termő és virágzó növények számára előnyös. A paradicsom, paprika, rózsa, orchidea, pozsgás növények, páfrányfélék esetében különösen hasznos lehet ez a természetes tápoldat.

 

A banánvíz segíthet megelőzni például a csúcsrothadást a paradicsom esetében, amit kalciumhiány okoz. Emellett a magnézium segíti a virágokat és a növényeket a fotoszintézisben, ugyanakkor elősegíti a virágzást és a termést.

A banánvíz általánosságban minden növény esetében biztonságosan használható, de figyeljünk arra, hogy a banánt gyakran permetezik szintetikus növényvédő szerekkel, ezért legjobb, ha bio banánt vásárolunk.

Hogy készítheted el a banánvizet?

Fogd a banánhéjakat, vágd kisebb darabokra azokat, hogy gyorsabban lebomoljanak, tedd egy edénybe, majd töltsd fel az edényt kétharmadig vízzel. Ezután adj hozzá még több héjat, amíg az edény teljesen megtelik. Ne felejtsd el lefedni, hogy megakadályozd a penészedést és a kellemetlen szagok terjedését.

Tedd az edényt hűvös, sötét helyre, és áztasd két-három hétig a banánhéjakat. Onnan tudod, hogy a keverék készen van, hogy a héjak megfeketednek, a víz pedig sötétre színeződik. Ha még gyorsabb eredményt szeretnél elérni, néhány nap áztatás után forrald fel a keveréket, hagyd 30-45 percen át főni, majd várd meg, amíg kihűl. Így a tápanyagok gyorsabban felszabadulnak.

Miután a banánvíz elkészült, szűrd le, és az így kapott folyadékot öntsd a locsolókannába. A megmaradt banánhéjakat bedobhatod a komposztba, így azok sem vesznek kárba.

Milyen gyakran kell megöntöznöd a növényeket ezzel a tápoldattal?

Akár heti rendszerességgel is öntözhetsz banánvízzel, de bizonyos növényeket, például a pozsgás növényeket vagy kaktuszféléket ritkábban kell öntözni, hogy megakadályozd a gyökérrothadást. Ha a banánvizet forralással készítetted, koncentráltabb lesz, ezért használat előtt fel kell hígítani: az arány egy rész banánvíz öt rész vízhez.

Kicsit egyszerűbb megoldás, ha palackokba tesszük a banánhéjakat, néha felrázzuk, és amikor látszik, hogy zavarosodik a víz, kiöntözzük.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!