A füge Keletről származik, de termesztik Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Törökországban, Cipruson, Dél-Olaszországban és Dél-Franciaországban is. Hazánkban az utóbbi években sok kertben ültetik, a legtöbb változata pedig évente kétszer is terem. E bőség miatt egész évben kapható az ízletes füge.

A füge gyógyhatását már a régi egyiptomiak is felfedezték. Időszámításunk előtt 1500 körül, különféle betegségek megelőzésére ajánlották. Értékes hatóanyagai közül megemlítjük az emésztést serkentő enzimeket, a baktériumellenes vegyületeket, a különféle ballasztanyagokat és a 11 féle vitamin, 14 féle ásványi anyag és 14 aminosav (fehérjék építőkövei) kiegyensúlyozott együttesét.
Egy átlagosan 15 g súlyú füge kb. 10 kilokalóriát tartalmaz, de viszonylag kevés energiatartalma ellenére is igen laktató. Cukortartalma (glükóz, fruktóz) élteti az idegeket, és az agy szöveteit. Sok alacsony vércukrú ember számára, akik erősen kívánják az édességet, sokkal jobb választást jelent, mint valamilyen cukorka.
A szárított füge fehéres bevonata nem más, mint kikristályosodott cukor, amely a gyümölcs különlegesen édes ízét adja. Sok fügefajnak tejszerű váladéka van, amely kaucsukszerű anyagot tartalmaz, és a levél leszedésekor ragacsos folyadékként jön ki belőle.
A füge, attól függően, honnan származik, különböző színű (zöld, vörösesbarna, ibolyás) és formájú lehet, szárítása után lapos és világosbarna. Íze aromás és mézédes, elfogyasztásakor puhán omlik szét a szájban.
A fügét gyorsan el kell fogyasztani, és nem szabad túl sokáig tárolni. A friss füge megfelelő páratartalom mellett és alacsony hőmérsékleten is legfeljebb 2 hétig áll el, megszárítva azonban sok hónapig eltartható.

Mire jó a füge?

• A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.
• Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony. Csökkenti az étvágyat is.
• A füge remek székrekedés ellen. Anélkül szabadítja meg a beleket e felgyülemlett salakanyagtól, hogy hasmenést okozna.
• Mivel a kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulinszintet. Fogyasszunk fügemagokat naponta, egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a vércukorszintünket. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a füge hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony magas inzulinszint ellen, de cukortartalma miatt csak prediabéteszesek fogyaszthatják.
• A füge csökkenti a menstruációs panaszokat. Erős hasi görcsök esetén fogyasszunk el belőle 4-5 darabot.
• A füge gyorsan megemeli a vércukorszintet, megszabadít az idegességtől, ugyanakkor nem fokozza az elhízás veszélyét.
• 2-3 füge levél elrágcsálásával, vízzel gargalizálással le lehet győzni a rossz leheletet és a szájfekélyt is.
• Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra, és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere!
• A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.
• Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.


Recept:

Egyiptomi habos füge

Hozzávalók 3-4 személyre:
200 g füge
½ liter víz
3 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
½ csésze tejszín

Elkészítése:
Keverjük össze alaposan a vizet a mézzel és a citromlével. A fügét vágjuk apró darabokra és pároljuk a lében kb. 15 percig. Tegyük kis csészékbe. Verjük fel keményre a tejszínhabot, és rétegezzük a tetejére.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!