Nagyapám, aki igazi kertészmester volt, mindig azt mondta,

a természetnek megvannak a saját megoldásai minden problémára.

A nagyapámnak a vakondokkal szemben is volt egy természetes, növényi alapú megoldása.

Az évek során számos módszert kipróbált, de végül egy növényt talált a leghatékonyabbnak: a kutyatejet (Euphorbia lathyris).

A kutyatej, vagy más néven vakondűző kutyatej, egy különleges növény, amelyet nagyapám szerint szinte minden kertésznek ismernie kell. Ez a növény nemcsak a vakondokat tartja távol, hanem dísznövényként is kiváló, mert szépen mutat a kertben. A kutyatej különlegessége abban rejlik, hogy gyökérzete olyan anyagokat bocsát ki a talajba, amelyek a vakondok számára kellemetlenek. Ezek az anyagok nem mérgezőek, tehát a kutyatej használata teljesen biztonságos az emberekre, a háziállatokra és a hasznos rovarokra nézve is.

A kutyatej gyökerei mélyre nyúlnak, és behálózzák a talajt, így a vakondok nem tudnak kényelmesen alagutat ásni a növény közelében. Nagyapám mindig azt mondta, hogy a kutyatej a kert természetes védelmezője, mert képes megelőzni a vakondok okozta károkat anélkül, hogy bármilyen kémiai anyagot kellene használni.

Hogyan ültessük?
A kutyatej ültetése egyszerű feladat, és nem igényel különleges szakértelmet. Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása. A kutyatej napos vagy félárnyékos helyet kedvel, ahol a talaj jó vízelvezetésű. Nagyapám mindig tavasszal ültette el a kutyatej magjait, amikor a talaj már felmelegedett. A magokat 1-2 centiméter mélyre kell elültetni, és rendszeresen öntözni kell, amíg a növények ki nem kelnek.

Amikor a kutyatej palántái megerősödtek, átültethetjük őket a végleges helyükre. Nagyapám mindig azt javasolta, hogy a kert különböző pontjain helyezzük el a növényeket, hogy mindenhol biztosítsuk a vakondok elleni védelmet. Az ágyások szélén és a zöldséges kert körül különösen fontos elhelyezni, mert ezek a területek gyakran a vakondok célpontjai.

A kutyatej nem igényel különleges gondozást, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani:

  • Rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban.
  • A növény szárai és levelei mérgező tejnedvet tartalmaznak, ezért fontos, hogy kesztyűben dolgozzunk vele, és kerüljük a bőrrel való érintkezést.
  • A növények rendszeres metszése is ajánlott, hogy szép formájuk legyen és ne terjedjenek túl gyorsan. Nagyapám mindig odafigyelt arra, hogy a kutyatej ne árnyékolja be túlzottan a többi növényt, így rendszeresen visszavágta a hajtásokat.

Ne feledd, a növény nedve mérgező, ezért gyerekek mellé nem ajánlott!

Alternatív megoldások vakondok ellen

Bár a kutyatej nagyapám kedvenc vakondriasztó növénye volt, más természetes megoldások is léteznek a vakondok távol tartására. Például a ricinus (Ricinus communis) szintén hatékony lehet, mivel gyökerei hasonlóan kellemetlenek a vakondok számára. Azonban a ricinus minden része erősen mérgező, ezért óvatosan kell bánni vele, különösen, ha gyerekek vagy háziállatok vannak a közelben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!