A rózsák különösen alkalmasak az őszi ültetésre, ráadásul ilyenkor a rózsatövek olcsóbbak is, mint tavasszal. Az őszi ültetés sok szempontból előnyösebb lehet, mint a tavaszi, ilyenkor ugyanis általában enyhébb az időjárás és több a csapadék is, és a növények gyökérzetének így van esélye kifejlődni a következő vegetációs időszak előtt.

A szabadgyökerű rózsatő elültetése igényli a legnagyobb figyelmet, de a legtöbb ősszel kapható rózsa cserepes, és ezeknek a kiültetése egyszerűbb feladat. A következő lépéseket azonban mindkét esetben alkalmazhatod.

Az őszi ültetés előnyei és hátrányai

A tavaszi ültetés bizonyos értelemben nagy kihívás lehet. A talaj átázhat a tavaszi záporoktól, vagy sokáig fagyos maradhat, ami késlelteti az ültetést. Ősszel a talaj általában szárazabb és melegebb, így könnyebb vele dolgozni.

Az időjárás is enyhébb, jellemzően többet esik, mint nyáron, és általában már hőhullámoktól sem kell tartani.

Az sem elhanyagolható előny, hogy ilyenkor olcsóbban megtalálhatunk bizonyos növényfajtákat, mivel az emberek többsége nem ilyenkor keresi fel a kertészeteket.

Az ősszel elültetett rózsák a következő évben általában korábban kezdenek virágozni, mint a tavasszal ültetettek, mivel ezeknek a gyökérzete már megerősödött, és készen állnak a növekedésre, amikor a tavasz megérkezik.

 

De számolnunk kell azzal a negatívummal, hogy ha szokatlanul csapadékos az ősz, vagy a fagyok váratlanul korán köszöntenek be, elveszíthetjük a frissen elültetett rózsatöveket. Emellett ilyenkor jellemzően kisebb a választék a kertészetekben.

Az is megoldás lehet, ha ősszel csak előkészíted az ágyásokat, és tavasszal egyszerűen elülteted a rózsákat az előkészített a talajba.

Mikor érdemes elültetni a rózsákat

A rózsáknak időre van szükség az első fagyok beállta előtt, hogy megerősödjenek. Az ültetés megfelelő időpontja körülbelül hat héttel az első várható őszi fagy beállta előtt van.

Nem érdemes azonban túl korán ültetni, a késő nyári hőség ugyanis árthat a növényeknek.

Az ültetés lépései

A legkevésbé a szabadgyökerű, nyugalmi állapotban lévő növények szenvedik meg az átültetést, de ezeket ősszel nehezebb lehet beszerezni.

De bármilyen rózsát választasz is, az első és legfontosabb lépés a kert előkészítése. Először is válaszd ki a megfelelő helyet a növények számára. Ne feledd, hogy a kiválasztott hely aktuális fényviszonyai tavasszal és nyáron mások lehetnek, mint ősszel.

Ha a talaj agyagos vagy homokos, akkor a vízelvezetés javítása érdekében sok érlelt komposztot kell beledolgoznod. Ezután megáshatod az ágyásokat. Ha cserepes növényt ültetsz ki, áss körülbelül kétszer olyan széles és valamivel mélyebb gödröt, mint a cserép, amiben a rózsa van. Keverj egy nagy adag komposztot a kiásott talajba.

Töltsd meg a gödröt vízzel, és várd meg, amíg a föld teljesen beszívja azt. Ez körülbelül egy órát vagy kevesebbet vesz igénybe. Ha még mindig van víz a lyukban, az azt jelenti, hogy nem elég jó a talaj vízelvezetése. Ebben az esetben vagy áss mélyebbre, és dolgozz bele még több komposztot a talajba, vagy fontold meg a magaságyás lehetőségét.

Helyezz vissza egy keveset az eltávolított föld és komposzt keverékéből a gödör aljára, hogy a növény a megfelelő magasságban legyen. Alakíts ki egy kis tölcsért a gödör alján, hogy a megfelelő irányba tereld a gyökerek növekedését - vagyis inkább lefelé, mint oldalra - majd helyezd bele a tövet a gödörbe, és óvatosan rendezd el a gyökereket.

Töltsd fel a gödröt a gyökerek körül a talaj és a komposzt keverékével. Ezután öntözz, és ha szükséges, adj még hozzá egy kis földet, hogy egyenletesen befedje a lyukat.

Gondozási tippek

Miután elültetted, vágd vissza a rózsatövet körülbelül a harmadáig, a hajtások és virágok ugyanis csak fölösleges energiát vesznek el tőle. Az elhalt vagy sárga leveleket és szárrészeket is el kell távolítanod.

Bár az ősz a legtöbb régióban jellemzően csapadékosabb, mint a nyár, érdemes odafigyelni a talaj nedvességtartamára. Bár nem kell annyit öntöznöd, mint a nyár folyamán, nem szabad hagyni, hogy a növények kiszáradjanak. Akkor kell öntöznöd, ha a talaj felső 2 centiméterét száraznak érzed.

Ne tápszerezd a frissen elültetett növényeket, hogy ne ösztönözd a vegetatív növekedést. Ilyenkor az a fontos, hogy a gyökérzet megerősödjön, és a növény felkészüljön a közelgő nyugalmi állapotra.

Használj mulcsot vastag rétegben a tövek körül, hogy megvédd azokat a téli fagyoktól. Ehhez használhatsz például fakérget, szalmát vagy érlelt istállótrágyát is - ezeket körülbelül a tövek harmadáig kell felhalmoznod. Tavasszal, amikor a talaj felmelegedett, eltávolíthatod a mulcsréteget.

Az őszi ültetés sok szempontból egyszerűbb, mint a tavaszi, ezért érdemes kipróbálni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!