Ha azt szeretnéd, hogy a tavaszi virágok minél gyorsabban előbújjanak, akkor még ősszel el kell ültetned a virághagymákat.

A hagymákat szeptembertől novemberig kell elültetni, mielőtt a talaj megfagyna, elég mélyre, a nagyobb fajták esetében akár 15 cm mélyre is. A legtöbb díszhagyma faj a napos, világos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli.

Minden virághagyma ültetésekor fontos, hogy a talaj laza és jó vízelvezetésű legyen, ideális esetben szerves anyagokkal, például komposzttal dúsítva.

Ültetés után mindig öntözd meg az elültetett hagymákat, és ha lehet, takard le egy réteg mulccsal a talajt, hogy megőrizd a nedvességet, és megvédd a hagymákat a téli fagyoktól.

A következő 10 virághagymát érdemes elültetni ősszel!

Hóvirág

Ültetési idő: október-november
Virágzási idő: kora tavasszal

A hóvirágot általában a tavasz első jelének tartják, és apró, fehér, harang alakú virágai élénkebbé teszik a még kopár kertet. Bár tavasszal is kiültethetjük a már kihajtott növényt, ha hagymáról ültetjük, akkor ezt ősszel kell megtennünk. Ha hagymát vásárolunk, azt gyorsan kell elültetni, mivel hajlamosak gyorsan kiszáradni.

A nedves, jó vízelvezetésű talajt kedveli, félárnyékos helyen. Cserépbe is ültethetjük, de vigyázni kell rá, hogy nyáron a hagymák ne száradjanak ki, és legkésőbb két év után ki kell ültetni a növényt a kertbe.

 

 

Csillagvirág

Ültetési idő: szeptembertől novemberig
Virágzási idő: kora tavasszal

A csillagvirág (Scilla) szintén kora tavasszal jelenik meg sötétkék, csillag alakú virágaival. Ezeket az apró hagymákat gyakran sűrűn ültetik, egybefüggő virágszőnyeget alkotva.

Teljes napsütésben vagy részleges árnyékban érzi jól magát, a hagymákat pedig ősz közepén vagy végén kell elültetni körülbelül 7-10 cm mélyen, sok más tavaszi virághoz képest viszonylag sekélyen, ami megkönnyíti az ültetést.

Ugyanakkor cserépbe vagy virágládába is nagyszerűen ültethető.

 

Nőszirom

Ültetési idő: szeptembertől októberig
Virágzási idő: kora tavasszal

A nőszirom vagy írisz szintén nagyszerű tavaszi virág. Vannak olyan fajtái, amik már februárban, március elején virágozni kezdenek, például a recéshagymájú nőszirom, míg mások tavasz közepén nyílnak, például a holland és a szibériai nőszirom.

Az íriszhagymák ültetésének ideje szeptemberben vagy októberben van. A hagymákat körülbelül 15 cm mélyen kell elültetni, de a kisebb fajtákat akár cserépbe is ültethetjük.

 

Nárcisz

Ültetési idő: szeptembertől októberig
Virágzási idő: kora tavasztól késő tavaszig

A nárciszok rendkívül népszerű tavaszi virágok, amelynek jellegzetes sárga vagy fehér virágai akár februártól májusig is a kert díszei lehetnek.

A természetben vadon kialakult nárciszfajokból rengeteg hibridet nemesítettek ki, különböző színekben és formákban, ráadásul vannak olyan fajták, amik kora tavasszal, illetve olyanok is, amik csak később, tavasz közepén virágoznak, így akár az egész évszak során gyönyörködhetünk bennük.

A nárciszhagymák ültetésének ideje kora ősszel van, és a hagymákat körülbelül 25-30 cm mélyen kell elültetni - háromszor olyan mélyre, mint a hagyma magassága - napos helyre. A nárciszokat mindig csoportosan érdemes ültetni, mert így mutatnak igazán jól a kertben.

 

Jácint

Ültetési idő: szeptembertől novemberig
Virágzási idő: tavasz közepén

A jácintok illatos virágai kora tavasztól tavasz közepéig nyílnak, gyakran a nárciszokkal egy időben. Gyönyörű, fürtös virágai vannak, és a növény szára akár 25 cm magasra is megnőhet. Gyakran egy második, valamivel kisebb szár is kíséri a főszárat.

A jácinthagymákat a legjobb ősszel, szeptembertől novemberig ültetni, csoportosan, a lapos gyökérvéggel lefelé, körülbelül 15 cm mélyen. Az egyes hagymák között körülbelül 10 cm helyet kell hagynunk. Ültetéskor légy óvatos a hagymákkal, mert irritálhatják a bőrt.

Ugyanakkor cserépben, virágládában is nagyszerűen mutathat, és ebben az esetben akár szorosabban is ültethetjük a hagymákat.

 

Tulipán

Ültetési idő: októbertől novemberig
Virágzási idő: kora tavasztól késő tavaszig

A tulipánok vitathatatlanul a legnépszerűbb tavaszi virágok, amik a legkülönbözőbb színekben pompáznak, és a különböző fajták kora tavasztól egészen a szezon végéig nyílnak.

Érdemes keverni a különböző fajtákat a drámaibb hatás érdekében. A hagymákat ősz közepén és végén érdemes elültetni, nagyjából ugyanolyan mélyen, mint a nárcisz hagymákat, az egyes hagymák között körülbelül 10 cm helyet hagyva.

A tulipán lehet évelő, de manapság inkább egynyári növényként kezelik, mivel nem biztos, hogy a hagymák a következő évben újra virágozni fognak. Ezért a legtöbb kertész ma már minden ősszel új hagymákat ültet.

Fürtös gyöngyike

Ültetési idő: szeptembertől novemberig
Virágzási idő: tavasz közepén

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, illatos virágai odavonzzák a méheket a kertbe, és bár kicsik, nagyon mutatósak.

A hagymákat ősszel, szeptember és november között ültessük el körülbelül 10 cm mélyre. Március-áprilisban virágzik, cserépbe ültetve a lakásban is nevelhetjük, de miután elvirágzik, a kertben van a legjobb helye. Jól mutatnak virágágyások szegélyeként, de foltokban is elhelyezhetjük őket. Néhány évente szükség lehet rá, hogy megritkítsuk, szétültessük.

 

Fritillaria

Ültetési idő: szeptembertől októberig
Virágzási idő: tavasz közepén

A Fritillaria meleagris vagy mocsári kockásliliom jellegzetes, harang alakú virágai bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér színben pompáznak, különleges, kockás mintázatot képezve.

A napos vagy félárnyékos helyeket és a nedves talajt kedvelik. Virágágyások szegélyeként is jól mutatnak, de akár önmagunkban is ültethetők.

 

Tavaszi tőzike

Ültetési idő: szeptembertől novemberig
Virágzási idő: késő tavasszal

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a hóvirág közeli rokona, de kevésbé ismert. A fő különbség a kettő között az, hogy a tőzike később virágzik, és magasabb, harang alakú fehér virágai vannak. Fás, füves területek beültetésére is alkalmas, de virágágyásokban vagy virágládákban is jól mutat.

A hagymákat ősszel kell elültetni, körülbelül 10 cm mélyen, termékeny, jó vízelvezetésű talajba.

 

Díszhagyma

Ültetési idő: szeptembertől novemberig
Virágzási idő: késő tavasszal

A díszhagymák a hagyma (Allium) nemzetségbe tartoznak, és számos fajtájuk létezik. Látványos, pom pom szerű virágaik jellemzően a tavasz második és a nyár első felében nyílnak. Bár a legtöbben a lila virágú díszhagymákat ismerik, valójában a kék, a rózsaszín, a sárga és a fehér árnyalatai is előfordulhatnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!