A tavaszi metszést a fagyveszély elmúltával kell elvégezni. Enyhébb téli körülmények között is elvégezhetjük akár februárban, de amennyiben még fagyok vannak, jobb várni március-áprilisig.
Ha a dudorok a vesszőkön megnőnek és pirosra színeződnek, akkor itt az ideje a rózsa metszésének. Sokan ahhoz kötik a rózsa metszését, amikor az aranyeső bokor (Forsythia) virágozni kezd. Ez tájegységenként jelzi, mikor végezzük.

Fontos: Mindig a nyugalmi időszakban kell elvégezni a metszést.

A rózsa rendszeres metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy gyönyörű virágok legyenek rajta. Nem mindegy, hogyan metsszük, ha azt szeretnénk, hogy gyönyörű rózsáink legyenek és folyamatosan új bimbókat hozzanak, nem szabad túlságosan visszavágnunk, de az sem jó, ha csak nagyon keveset vágunk belőle. 

Az alábbi képen látszik, hogy a rügyhöz képest hol és hogyan metsszünk:

Jó tudni:

  • Az alapszabály, hogy minden elhalt, keresztbe álló és nagyon vékony ágat tőből eltávolítunk. 
  • Az egyszer nyíló rózsákat pl. nyáron, virágzás után metsszük.
  • A teahibrideknél viszonylag erősebb visszavágás van, akár 2-3 kifelé néző rügyre is.
  • A bokorrózsáknál elég harmadára max felére visszavágni.
  • Vannak kivételek, mint pl. a hibrid pézsmák, amiket inkább csak fiatalítunk.

A rózsa korát is figyelembe kell vennünk. Az egy éves bokrot nagyjából a feléig vissza kell vágni ahhoz, hogy sok rózsa legyen rajta. A második évben általában 2 – 3 új ággal több van a rózsatőn, ezeket nem kell levágni, ettől lesz szép dús. Még ilyenkor is fontos, hogy nagyjából a feléig visszavágjuk, hogy a következő évben újra szép legyen. A három éves, vagy ennél idősebb rózsabokrok esetében minden elhalt, vagy túlságosan vékony ágat le kell vágni ahhoz, hogy továbbra is szép legyen a rózsabokor.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!