A növények virágzásáért általában a kálium és a foszfor a felelős. A téli virágzású karácsonyi kaktusz nagyon kényes tud lenni és hamar el tudja hullatni virágait, ha nem teszünk ellene. Nézzük, milyen módon ösztönözhetjük ezt a szép ünnepi asztali díszt minél tovább tartó virágzásra!

A kereskedelemben kapható erre a célra kifejlesztett tápoldat használata jó választás lehet a virág számára. Vigyázzunk azonban, hogy az üvegen feltüntetett adag felét oldjuk fel és azzal öntözzük kedvenc virágunkat.

Öntözzük alma infúzióval! Vágjunk el egy almát, tegyük bele 2 liter vízbe, hagyjuk ázni egy éjszakán keresztül, majd az így kapott vasban, foszforban és káliumban gazdag infúzióval öntözzük rendszeresen a virágot.

Bórsav használata – mely kitűnően stimulálja a kaktusz virágzását. Ezzel azonban nem a gyökeret öntözzük, hanem permetezzük be az egész növény vele. Az oldat elkészítéséhez szükségünk lesz 1 gr bórsavra és 1 l vízre. A permetezés hetente egyszer ajánlatos. Akkor is permetezzük le a növényt, amikor megjelennek rajta az első rügyek.

Használjunk hamuból készült infúziót – mely egyik leggyakoribb természetes táp a növények számára. A hamut tegyük a növény gyökeréhez az öntözés előtt. A hamu gazdag káliumban, foszforban, és magnéziumban. A hamu infúzió elkészítéséhez szükségünk lesz 2 kanál hamura és 1 l vízre. Ezeket keverjük össze és hagyjuk állni 3 órát, majd kéthetente öntözzük meg vele a kaktuszunkat.

Készítsünk banánhéj infúziót – 1 l vízből és egy két banánhéjból. Az így kapott nátriumban, foszforban, kalciumban és vasban gazdag infúzióval öntözve a növényünket, gyönyörű virágaival hálálja meg a törődést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!