A tyúkoknak megfelelő táplálékra van szükségük ahhoz, hogy egész évben nagy és egészséges tojásokat tojjanak. Bár ezek a madarak lényegében bármit megesznek, és nem válogatnak, a tojás szempontjából nem mindegy, milyen táplálékot kapnak.

A fiatal tyúkok általában az étrendjüktől függetlenül is jól tojnak, de később a megfelelő tápanyagokban gazdag élelem hiánya egyre jobban érezteti a hatását, mivel a tojástermelés kimerítő folyamat a tyúkok szervezete számára.

Léteznek direkt tojó tyúkok számára készült tápok, amik tartalmazzák a szárnyasok számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, de ha nem akarsz kész tápokat vásárolni, és szeretnéd te magad összeállítani a tyúkok étrendjét, azt is megteheted, figyelembe véve néhány alapvető tényezőt. A kiegyensúlyozott házi készítésű tápnak nagyjából 5 dolgot kell tartalmaznia.

1. Napraforgómag

Az egyik legalapvetőbb táplálék, amit a tyúkoknak adhatsz, a napraforgómag. Ezt akár le is darálhatod, de az egész szemeket is nyugodtan belekeverheted a madaraknak szánt tápba. A napraforgómag tele van olajjal, ami nagyon hasznos a tyúkoknak.

2. Kukorica

Sokan tartanak attól, hogy durva, egész gabonaszemeket tartalmazó tápot adjanak a tyúkoknak, pedig ezek megemésztése egyáltalán nem jelent problémát a madaraknak.

A kukorica keményítőben gazdag, és már csak azért is fontos táplálék, mert a tyúkok szabályosabb és erősebb tojásokat tojnak tőle, ráadásul a tojás színe is szebb lesz.

A fiatalabb csirkéknek még nem kell túl sok kukoricát kapniuk, de ahogy nőnek, és nagyobb szükségük van a tápanyagokra a folyamatos tojástermeléshez, növelhetjük a mennyiséget.

3. Zab

A zab nagyszerű rost és keményítőforrás, különösen hántolatlan formában, ugyanakkor fehérjét is tartalmaz - a gabonafélék közül a legtöbbet. Ha az elszórt mag kicsírázik, a tyúkok ebben a formában is megehetik.

4. Állati eredetű fehérjék

A különböző állati húsok és belsőségek sok fehérjét tartalmaznak, ezért ezt is adhatunk a madaraknak, de az is rendben van, ha húst tartalmazó kutyatápot keverünk a tyúkok eleségéhez.

5. Kovaföld

Ez tulajdonképpen nem föld, hanem apró, vízi élőlények, a kovamoszatok házának megkövesedett maradványaiból álló finom por, ami elsősorban szilícium-dioxidot tartalmaz. Gyakran használják takarmány adalékanyagként, mivel természetes szilíciumforrás, serkenti az állatok növekedését, ugyanakkor hatásos a gyomor-, bélrendszeri és más paraziták ellen, kiváló féreghajtó.

Bónuszként osztrigahéjat vagy egyszerű kagylóhéjat is adhatsz a tyúkoknak

Ezt nem kell a táphoz keverned, de rendszeresen szétszórhatsz egy-egy adag finomra morzsolt kagylóhéjat az udvaron vagy a tyúkketrecben.

Ez két szempontból is fontos: egyrészt a tyúkoknak szükségük van kisebb kavicsokra az emésztéshez. A madarak az eledelt ugyanis többnyire egészben nyelik le, és a zúzógyomor (vagy zúza) a madarak gyomrának jellegzetes része, ahol a táplálék mechanikusan feldarabolódik.

Ezenkívül az összezúzott kagylóhéj nagyszerű kalciumforrás, ami szintén fontos a szárnyasok számára, ugyanis megerősíti a tojások héját. Erre a célra ugyanakkor a tojáshéj is nagyszerűen alkalmas.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!