A bodza ízét és jótékony hatásait megőrizhetjük, ha szakszerűen gyűjtjük és szárítjuk!

MIKOR SZEDJÜK? Amikor a virágernyő szélén lévő virágok már kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csakis száraz időben szabad gyűjteni! A nedvesen szedett virág szárítás közben megbarnul. A virágot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A levágott virágokat óvatosan kell gyűjteni, hogy ne sérüljenek meg! Műanyag zsákba nem ajánlatos szedni, és semmiképpen ne préseljük össze őket, mert minden sérülés meg fog látszani a szárított növényen.

HOGYAN SZÁRÍTSUK? A virágokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítsuk, kocsánnyal, szárral felfelé. Papírral borított deszkán 4-6 óra alatt meg is száradnak! Szárítás közben soha ne érje közvetlenül a napsütés! Igyekezzünk szellős helyre tenni, hogy minél előbb kiszáradjon.

A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert enyhén mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek. A virág izzasztó és vizelethajtó hatású.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!