Vigyázat! Könnyen behurcolhatjuk a házba most a kártevőket!

Hűvösek már az éjszakák, a nappali napfény is gyengébb, a nyarat a szabadban töltő szobanövényeinket be kell vinni újra a lakásba, télikertbe. Fáznak a hibiszkuszok, a sétányrózsa levelei barnás-bordós színével ugyanezt jelzik.

Nézzük át alaposan a növényeket, a beteg, sérült hajtásokat, a megnyúlt részeket vágjuk vissza. Kényelmesebb a formázó metszést még a kertben elvégezni, jobban átlátjuk a növényt és a lehulló leveleket is könnyebb összetakarítani. Ha jelentősebb volt a metszés, a növény lombozata csökkent, ezt vegyük figyelembe az öntözésnél. A hűvösebb időjárás miatt a növénynek kevesebb vízre van szüksége, a metszés után pedig még tovább csökken a vízigénye. A locsolást ilyenkor már ne az esti órákra időzítsük, inkább reggel öntözzünk. Az éjszakai hűvösben ne legyen nagyon nedves a növény földje.  Egy-két hétig ne tápoldatozzunk!

Behordás előtt nézzük meg a cserepek, edények peremeit is, itt könnyen megbújnak a téli menedéket kereső csigák. A levelek fonákján lapulnak meg a levéltetvek, nekik se adjunk esélyt, hogy bejussanak a lakásba. A levéltetvek általában zöldek, de lehetnek fekete, szürke vagy narancssárga színűek, ezek az apró rovarok a hajtáscsúcsokat és a bimbókat kedvelik. A megtámadott levelek eltorzulnak, összekunkorodnak majd elsárgulva lehullanak. A levéltetvek a legtöbb dísznövényen megjelenhetnek. A levéltetvek jelenlétéről árulkodik a cserép szélén és a talajon megjelenő ragacsos, fénylő lepedék. A tetvek választják ki ezt a mézszerűen ragadós anyagot. A „mézharmaton” gyorsan megtelepszik a korompenész, ami tovább gyengíti a növényt. A korompenész megszűnik, ha a kártevőket sikerül kiirtanunk.

Télen is rendszeresen vizsgáljuk át a növényeket a lakásban és a teleltetőben is. Ha a levelek foltokban sárgulnak, pöndörödnek, a hajtáscsúcsok torzak, levéltetvek támadására gyanakodhatunk. Ha a leanderek téli helye nem elég hűvös, vagy túl sötét, a növények hajlamosak megnyúlni. Ezekre a hajtásokra könnyen betelepednek a levéltetvek.

Ha nem fedezzük fel időben a sokszor igen apró állati kártevőket, azok gyorsan szaporodnak, szívogatják a leveleket, és a növény legyengül. Kezdetben az erős vízsugárral történő lemosás, vagy alapos áttörlés is segíthet, de nagyobb szaporulat ellen gazdaboltban szerezzünk be permetezőszert.

Ha minden növényünk újra egészséges, tartsuk szem előtt, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Párásítsunk rendszeresen a fűtött szobában, a szobai kártevők legtöbbje nem szereti a magas páratartalmat, növényeink azonban jól érzik magukat. Minden növényt rendszeresen a megfelelő Vitaflóra tápoldattal tápláljunk, az erős, jó kondíciójú növény kevésbé hajlamos a megbetegedésre. Ha új növény kerül hozzánk, vizsgáljuk át lombozatát, nehogy így kerüljön kártevő többi növényünkre.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!