Így szaporítsd magról az árvácskát! Csak egy trükköt kell ismerned a sikerhez!

Az árvácska nagyon népszerű virág. Díszíti a közterek, a balkonládákat, de még a sírokat is. Általában palántaként vásároljuk meg, de nagyon könnyen lehet magról is szaporítani!
Magról könnyen szaporítható. Beltérben vethető akár már télen és kora tavasszal is. Nyáron szabadföldbe és cserépbe, vagy palántanevelő tálcába is vethető. A júniusban vetett árvácska ősszel és télen, míg a később júliusban és augusztusban vetett tavasszal díszít majd virágaival.

Az otthoni szaporítás titka!
Árvácska magot bármelyik kertészetben lehet vásárolni, de sokkal egyszerűbb, ha mi magunk gyűjtjük be. Az árvácska termése az a tok, ami akkor jelenik meg, miután a szirmok elszáradtak és lehullottak. Ez először zöld színű, később barnává színeződik, szétnyílik és szétszóródnak a magok. Ahhoz, hogy otthon is sikerrel szaporíthassuk magról az árvácskát, a terméstokot még zöldes állapotban kell lecsipdesni, majd újságpapíron nedvességtől óvva megszárítani. A száraz tokból könnyedén kirázhatóak az apró magocskák, amik papírzacskóban tárolhatók is, de akár készen is állnak az ültetésre.
Az árvácska kb. 6-8 hét után éri el azt az állapotot, hogy kiültethető legyen, és a vetéstől számítva kb. 12 hét elteltével virágzik. Tehát az ősszel begyűjtött magokat pihentessük januárig, és utána ültessük el, így kora tavasszal már erős, kiültethető palántákat kapunk.

Palánta nevelése:
Cserépben vagy palántanevelő tálcába vessük a magokat. Ehhez töltsük meg az edényeket laza, homokos talajjal, szórjuk rá a magokat. A vékonyan fedjük be homokkal. Tartsuk a vetést mérsékelten nedvesen, és biztosítsunk párás környezetet, valamint kb. 15 fokos hőmérsékletet.
A csírázás másfél, két hét alatt végbemegy. A fiatal növények számára keressünk hűvös, világos helyet, és továbbra is tartsuk őket nedvesen. Amikor kifejlődik a két valódi levelük, ültessük át őket óvatosan tápanyagban gazdag, sötét virágföldbe. Világos, vagy félárnyékos helyen, tápanyagban bővelkedő, talajban, mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!