A fekete retek a légúti megbetegedések ellen kiváló házi szer.

A fekete retekben  lévő, jellegzetes ízét meghatározó mustárolaj antibakteriális és gombaölő hatású. Gyógyító hatását ősidők óta ismerik. A görög, a római, de még az egyiptomi írásokban is találkozunk felhasználásának és gyógyhatásának leírásával.

Nézzünk rá egy kicsit alaposabban a fekete retekre:

régi házi gyógyszer meghűlés ellen, mely csökkenti a gyulladást, koleszterinszintet, a vérzsír-szintet.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy:
• Egészségvédő,
• Emésztési- és anyagcserezavarokra kedvezően hat,
• Étvágygerjesztő,
• Baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik,
• Jótékonyan hat a májra, reumára,
• Tisztítja a légutakat
• Epekő ellen is használják,
• Kéntartalmú mustárolaja fertőtleníti a szájüreg, a garat, a nyelőcső nyálkahártyáját,
• Vízhajtó tulajdonsága van,
• Fokozza a szervek vérellátását,
• Fontos vitamin- és ásványianyag tartalma van, (C, B1, B2, vas, kalcium, magnézium),
• A bőr, a fog, a fogíny, a csontozat egészséges állapotához is hozzájárul,
• S mi több, magas rost- és alacsony energiatartalmával még a fogyókúrában is segít.

Elkészítésének számtalan módja ismeretes, de lényegét tekintve háromféleképpen használhatjuk:

  • levét kinyomva fekete retekléként,
  • apróra vágva-reszelve nyers salátának
  • mézes retek változatban.

Vékonyra szeletelve, vagy reszelve nyersen, ecettel, sóval elkészítve, de megfőzve is hatásos.

Felső légúti megbetegedések, köhögés ellen mézzel keverve a leghatásosabb. Többféleképpen is készíthető:

Reszelt retek mézzel

Hozzávalók:

  • 1 nagy fekete retek
  • 3 evőkanál méz

Elkészítése:

A retket alaposan meg kell mosni, majd lereszelni és a három evőkanál mézzel össze kell keverni.

Legalább 10 órát kell hagyni állni, majd kinyomkodni és leszűrni.

Az így kapott levet egész napra elosztva kell elfogyasztani.

Méz a félbevágott retekben

Hozzávalók:

  • 1 nagy fekete retek
  • 3 evőkanál méz

A jól megmosott retek sapkáját levágjuk, belsejében késsel, kiskanállal kis üreget alakítunk ki. Ezt feltöltjük mézzel, és az így előkészített retket pohárba tesszük, úgy megválasztva a méreteket, hogy a pohár tetején maradjon. A levágott sapkáját rátesszük. A pohár alá tányért érdemes tenni, hogy az esetleg oldalt is kifolyó mézes levet is felfogjuk. A méz kioldja a fekete retek hatóanyagait, és 12-24 óra eltelte után ezt a mézes levet kanalazgatjuk.

Amikor a retek összeráncosodva beleesik a pohárba, az esetleg még benne levő mézes levet csepegtessük a többihez, és a retek kidobható.

Átcsurgatott mézes reteklé

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fekete retek gumó
  • méz – ami kitölti a „tölcsért”

Elkészítése:

Először a retket alaposan meg kell mosni, majd a közepébe tölcsér formájú üreget kell vájni. A levágott gyökérrésznél kell maradjon egy apró rés.

A kivájt retek gumót egy bögrére kell állítani és meg kell tölteni a „tölcsér” részt mézzel. A méz lassan átcsordogálva a résen a retek vitamin tartalmát kioldva hatásos torokfájás elleni orvosság.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!