A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Az azóta felnövő nemzedékeknél egyre nagyobb számban jelentkezik, és mára szinte népbetegséggé vált ez a rendellenesség. Mi volt más 100-150 éve és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban?

1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak.Az ételek gazdaságokból kis piacokról vagy őstermelőktől érkeztek. Ebben az időben az élelmiszer tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták.Ez azonban ritkán fordult elő, mert igyekeztek mindent hasznosítani.

2. Nem diétáztak, és nem bántak szigorúan a testükkel és az anyagcseréjükkel. Akkor és azt ettek, ami abban a szezonban termett. Azt ették, ami termett, és nem azt, amit a reklámok sugalltak nekik.

3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva.Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség,

4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat, stabilizátorokat és dúsító anyagokat. Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat a fogyasztók egészségének kárára. 

5. Megették az egész állatot, melybe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csont erőlevesek és a belsőségek.

6. Az egészségüket a természetben talált dolgokkal igyekeztek megvédeni. Ez a tudás a tapasztalatokra alapult, és nemzedékről nemzedékre szállt. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.

7. A gyerekek nem tápszert kaptak, hanem anyatejet.

8. Sok időt töltöttek a szabadban.Sokan dolgoztak a mezőgazdaságban. A gyerekek nem a szobában ültek, hanem kint kerékpároztak, hintáztak, fogócskáztak.

A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére. Sejtjeink egészsége a táplálkozástól és az életmódtól függ. A sejtek szöveteket hoznak létre, a szövetek pedig szerveket, melyekből egész szervrendszerek épülnek fel. Ha a táplálkozás nem megfelelő, akkor minden sejt, minden szövet és szerv sérülést szenved, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenységet, allergiát váltanak ki.

Jó lenne figyelembe venni ezeket a tényeket, és alakítani azokon a szokásainkon, amelyek kényelmesek ugyan, de nagy árat fizetünk érte: az egészségünket!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!