Az aszalás, vagyis a gyümölcsök szárítása az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Ennek során a gyümölcsből kivonják a vizet, hogy a további csírázást megakadályozzák. Már évezredekkel ezelőtt így óvták a romlástól a szüretelés során megmaradt felesleges friss gyümölcsöt, és így tudtak készletezni belőle télire is.

Szilva, minden mennyiségben!

Annyi hasznos anyag található a szilvában, hogy felsorolni is nehéz, ráadásul, mint minden növényi táplálékban, ezek egymáshoz viszonyított aránya, hasznosulása pont ideális az emberi szervezet számára. Ha egy mondatban akarnám összefoglalni a lényeget:

A szilva éppolyan jó az idegeknek, és a szellemi megerőltetéseknek, mint amennyire hasznos az emésztésben.

A szárított gyümölcsök gondos kiválasztást követelnek: csak érett, lédús, ép gyümölcsök jöhetnek számításba a feldolgozás során. Rázószitán tisztítják, és fajtánként magtalanítják vagy darabolják őket. Ezután következik a napon vagy speciális aszalógépben történő szárítás. Alapos tisztítás és újbóli szárítás után gondosan átvizsgálják őket, majd jöhet a csomagolás.

A bio aszalt gyümölcsök ökológiai gazdálkodásból származnak, ahol a kártevőirtás természetes módon történik.

A hagyományos aszalási eljárás során a tartósításhoz, illetve a gyümölcs világos színének megtartásához kén használata is engedélyezett.

Bioaszalványok esetében a kén, a kritikusan vitatott kártevőirtó szer, a metil-bromid, és a tartósítószerként használatos szorbinsav használata tiltott.

Mivel a bio aszalványokat is védeni kell a kártevőktől, mínusz 30 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig tartó kíméletes fagyasztásnak vetik alá őket. Egy ún. nyomáskamrában az esetlegesen meglévő rovarpetéket megsemmisítik anélkül, hogy a termék minőségét befolyásolnák. Minden egyes szárított gyümölcsöt UV-tesztnek vetnek alá, amely kimutatja a rákkeltő aflatoxinokat felszabadító penészgomba esetleges jelenlétét. Az érintett gyümölcsöt ezután szortírozzák. Végül következik a termék védőgázas csomagolása – levegő helyett természetes szén-dioxiddal vagy nitrogénnel telítik.

Az aszalt szilva hatóanyagai:
A szilvában a B12, és a biotin kivételével, az összes B-vitamin féle előfordul. Egyetlen szilva is olyan, mintha egy nagy, teljes értékű B-vitamin bombát kapnánk, a természet patikájából. Ebben a kombinációban az is nagyszerű, hogy a B-vitaminok úgy vannak együtt, hogy az anyagcserében kifejtett, jótékony hatásuk teljes mértékben érvényesülhet.

A szilva a szénhidrát anyagcsere serkentője, katalizátora, jó hatású az idegrendszer működésére, szellemileg frissít, fokozza a teljesítőképességet, és a stressz-tűrést. Szóval, az irodákban, vagy a tárgyalótermekben inkább ezt, mint pogácsát, vagy más, “műanyag” rágcsálnivalót kellene ropogtatni.

Elősegíti pl. a vörösvértesteket, és az oxigént a szövetekbe szállító vastartalmú hemoglobin képződését, valamint az ezek hiányának gyógyítására adagolt vas felszívódását. A réz a kalcium hasznosulásához is elengedhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában.

És a cink? Kb. 100 enzim alkotásában vesz részt, és alkotórésze az inzulinnak, a szénhidrát-anyagcserét szabályozó hormonnak is. A szilva héjéban jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen zsírsav is található, ami egyrészt védi a gyümölcsöt a sejthártyák kiszáradásától, és megakadályozza a baktériumok bejutását. Magas ballasztanyag tartalma salaktalanítja, méregteleníti a bélrendszert, megszünteti a székrekedést is.

A friss szilva cukorfoka 15-20, ezek szerint a gyümölcs 100 grammja kb. 15-20 gramm szacharózt tartalmaz; a lekvárban és aszalványban a folyamattal járó sűrítés és a vízelvonás hatására megnövekedik a cukorkoncentráció, ezért – és persze magas rosttartalma miatt is – használja a népgyógyítás hashajtóként is. Egyes kutatások szerint káliumtartalma védi a szívet és az ereket, csontritkulás ellen is hatásos, mivel csökkenti a kalcium- és magnézium-ionok kiürülését a szervezetből. Magas antioxidáns tartalma segíti az immunrendszerünk működését.

További előnyök:

  • optimalizálja a szénhidrát anyagcserét
  • segít a nyugtalanságnál, és koncentrációs zavaroknál
  • fokozza a stressz elleni védekezést
  • erősíti a sejthártyákat
  • tisztítja a beleket,
  • erősíti a szívműködést, és az immunrendszert

Jó tudni:

Naponta 200 g szilva elfogyasztása hatásos kúra lehet ideges nyugtalanság, depresszió esetén is. Az aszalások kívül a legnépszerűbb feldolgozási módszer a lekvár főzése, melyik gyerek ne szeretné a szilvalekváros derelyét, a szilvás gombócot vagy a szilvalevest?
Az igazi szilvalekvárt rézüstben, hosszasan, alacsony lángon, cukor nélkül főzik, amíg annyira be nem sűrűsödik, hogy a kavarófáról már nem csurog.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!