A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából elmaradottabb országokban az egyik legfontosabb, legsűrűbben használt, hétköznapi alapélelmiszer.

A tápióka maniókagyökérből kivont szárított keményítőlisztből készül. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos növény, íztelen és szagtalan, de fehérjében és keményítőben rendkívül gazdag. Már a maják is ismerték, de ma is világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italokat is készítenek. Nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető. Sokszor spenótpótlóként használják, és levele jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere.

A növényt az afrikai kontinens „burgonyájának” tekintik gazdag keményítős összetétele, kalóriatartalma és sokrétű felhasználása miatt. A trópusokon a manióka annyira kiemelt alapanyag, hogy a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll az élelmiszer- és kalóriabevitel forrásaként.

Fontos, hogy a tápióka glutén- és laktózmentes, emiatt a gluténmentes étkezés egyik népszerű alapanyaga világszerte: finom kenyerek és egészséges pudingok, desszertek készíthetők belőle, utóbbiak főleg gyöngy formátumából. Más kiszerelésben is gyakori, tápiókalisztet adnak például sok gluténmentes tésztához és lisztkeverékhez is.

A tápióka zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, ezért a tápióka nem alkalmas cukorbetegek számára - hirtelen megemelheti a vércukorszintet, ezért az elfogyasztott mennyiségre figyelni kell!

Kiemelkedően sok benne a vas, a nátrium viszont kevés, emiatt szintén egészségesnek számít.

Sokféle formátumban vásárolhatjuk meg a tápiókát, például szirup vagy por állagban, tápiókagyöngyként, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk főleg az ázsiai és egészségboltokban.

A tápióka rengeteg folyadékot felvesz, így egy adag tápiókapuding elkészítéséhez csak nagyon kevésre van szükségünk belőle. Ha mértékletesek vagyunk, akár minden nap fogyaszthatjuk, édes vagy sós receptekben egyaránt.

A tápióka gyakran feltűnik az Ázsiában népszerű és már nálunk is kapható buborékteák buborékjaiként is. Kevesen tudják, hogy házilag is elkészíthető, ha van otthon tápiókagyöngy.

Kedvcsináló recept:

Erdeigyümölcsös tápióka puding

  • 20 dkg    tápiókagyöngy    
  • 1 liter    növényi tej (PL. mandulatej)    
  • 8 ek    cukor vagy egyéb édesító - pl. sztévia, agave szirup
  • 40 dkg    erdei gyümölcs    
  • Fél citrom leve    
  • 1 csomag vaníliáscukor 
  • 2 csipet    só    
  • 1 dl    víz

A tápiókagyöngyöt hideg vízbe áztatjuk minimum 30 percre.
A gyümölcsökből félreteszünk néhány szemet a díszítéshez, a többihez hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, a citrom levét, reszelt héját és egy csipet sót. Felöntjük vízzel, és közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés mellett, nagyjából 10-15 perc alatt besűrítjük. Tálalásig félretesszük.
A vaníliás mandulaitalhoz hozzáadjuk a beáztatott, majd leszűrt tápiókagyöngyöt, édesítjük 4 evőkanál cukorral, fűszerezzük vaníliával, végül hozzáadunk egy csipet sót, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett nagyjából 5-10 perc alatt sűrűre főzzük.
Az elkészült tápiókapudingot poharakba vagy pudingformákba kanalazzuk, a tetején szépen eloszlatjuk a sűrű gyümölcsragut. A félretett gyümölcsökkel díszítjük. A kész desszertet fogyasztásig – de minimum 2 órát – hűtőben tároljuk. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!