A madársaláta sajnos még midig nem túl gyakran fordul elő a hazai boltok kínálatában. Pedig például a szomszédos Ausztriában nagyon népszerű, ahol elsősorban közvetlenül a biológiai módszerekkel dolgozó termelőtől vásárolják. Hazánkban hat faja él vadon, ezek közül a saláta-galambbegy (Valerianella locusta) korai tőleveleit szedik (levélrózsáját), mielőtt virágzó száracskát hajtana.
A madársaláta gyógyhatásai
• Erősíti a szívet, megelőzi a szívkárosodást
• Aktiválja az anyagcserét
• Fokozza a stressztűrést
• Hatásos a sportoknál, fokozza az életerőt
• Javítja a koncentrálóképességet
• Védi az immunrendszert, a sejteket
• Erősíti a nyálkahártyákat
• Serkenti a vérképzést
Mint a többi sötétzöld leveles növény, a galambbegysaláta is sok vasat tartalmaz, biológiailag optimálisan felhasználható formában. Ez a nyomelem vörösvértestek fontos alkotórésze, amely a sejtek légzéséhez és az energiaellátáshoz életfontosságú oxigént szállítja a szövetekbe.
Vashiány esetén a csontvelő nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest képzésére. Ennek különösen a nőknél van nagy jelentősége, akik havonkénti menstruációs vérzések idején gyakran több mint 60 ml vért veszítenek. A vashiány a fáradékonyság, bágyadtság vagy a koncentráció hiányának gyakori oka az iskolás gyermekeknél is. Első figyelmeztető jel a sápadt arc-, illetve a bőrszín.
Vegetáriánusoknak (azok, akik tojást sem fogyasztanak) különösen ajánlott a vastartalmú zöldsaláták fogyasztása. A C-vitamin jelentősen javítja a szervezetbe kerülő fehérjék hasznosíthatóságát. Ezért javasoljuk a madársalátára citromlevet csöpögtetni.
A magnézium mintegy 300 fontos enzim alkotórésze, amelyek az anyagcserében életfontosságú szerepet játszanak, és ezenkívül serkenti a géneket a sejtmagvakban. Hatása: fokozott életerő és koncentrálóképesség.
A madársaláta további, egészségünk szempontjából fontos alkotórészei a magas koncentrációban megtalálható béta-karotinok, amelyből a szervezetben A-vitamin képződik. Az A-vitamin a nyálkahártyák „védőszentje” az immunrendszerben.
Hogyan fogyasszuk?
A hervadt leveleket távolítsuk el, majd mossuk meg a salátát, és hagyjuk jól lecsöpögni. A tőrózsát szedjük ki levelecskékre. A madársalátát sose tároljuk huzamosabb ideig, már a vásárlás napján használjuk fel, mert különben elveszti frissességét, és íztelenné válik. A madársalátát lehetőleg mindig C-vitaminban gazdagon (a legjobb citromlével) készítsük el.
Hetente kétszer egy-egy adag madársaláta csökkentheti a nyálkahártyák gyulladását és védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. A szabad gyököt megkötő béta-karotin azonban csak akkor fejti ki ezt a hatását, ha a salátába olajat teszünk, vagy egyidejűleg vajat, zsírt fogyasztunk.
TOJÁSOS madársaláta
Hozzávalók 2-4 személyre:
- 200 g galambbegysaláta
- 2 tojás
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál napraforgómag
Elkészítése:
A madársalátát mossuk meg és készítsük elő. A citromléből és mézből keverjünk öntetet és öntsük a salátára. Főzzük meg a kemény tojásokat, szeleteljük fel, és körítsük a salátával. Hintsük rá a napraforgómagot.