Mitől lesz zöld a gyep?

és a jól táplált gyep a legzöldebb. Ehhez azonban nem elegendő a köznyelvben zöldítőnek is nevezett nitrogént kiszórni, mert a fűnek szüksége van más makro- és mikroelemekre is.  A zöldtömeget valóban növeli a nitrogén, de a gyökérfejlődéshez, erőteljes sarjadzáshoz szükség van foszforra és káliumra is. A mikroelemek segítik az erősebb szárazságtűrést és télállóságot. A megfelelő tápoldat teljes körűen tartalmazza a tápanyagokat, serkenti a füvek gyökérfejlődését, növeli a zöldtömeget és a lépésállóságot, fokozza a fű terhelhetőségét és ellenálló képességét a betegségekkel, faggyal és szárazsággal szemben. A jól táplált, tömött, sűrű fűben nehezebben telepszik meg a gyom és a moha. 



A folyékony tápoldatot mindig a növény kondíciójához és az időjárási viszonyokhoz igazítva adagolhatjuk, a kijuttatás az öntözővízzel együtt történik, tehát egyenletes lesz. A fű száradás után azonnal használható, sem kisgyermeknek, sem állatnak nem jelent veszélyt. (Kisrágcsálókat pl. tengerimalacot száradás után kitehetjük a fűbe játszani, nyugodtan legelhetik a füvet.) A kijuttatás nem csak az automata öntözőberendezéssel és tápoldat-szivattyúval ellátott rendszereknél egyszerű. Kisebb felületen egészséges testedzés, ha kannával locsoljuk ki a tápszert. Osszuk fel a gyepet kb. 10 m2-es területekre, ekkora helyen már könnyen egyenletesen öntözhetünk. Ha hordóban egyszerre keverünk be nagyobb mennyiséget, szivattyúval egyszerűen kijuttatható a tápanyagos víz. Képzeletben osszuk 4 részre a fűterületet, és a hordóban a folyadékszint magasságát figyelve ellenőrizzük, hogy megfelelő mennyiség jutott ki. Az előre betárolt öntözővíz biztosan nem lesz hideg, ezzel is kíméljük a gyepet. Célszerű a locsolás időpontjához kötni a tápoldatozást, mert fontos, hogy tápoldatozás után még legalább 100 liter vizet juttassunk ki kb. 100 m2 fűfelületre. Így biztosan egyenletesen terül el a tápanyag a teljes területen. A tápanyag-utánpótlást a talajadottságoktól függően 2-4 hetente ismételjük meg, de legalább minden második nyírás után. Ne feledjük, a nyírással tápanyagot vonunk ki a körforgásból, ezt pótolnunk kell.
Többször felmerülő kérdés, hogy nem lenne-e egyszerűbb valamilyen szilárd műtrágyát kiszórni? Kiszórni valóban egyszerűbb, de nehezebb biztosítani, hogy egyenletesen guruljanak a golyócskák, ne okozzon perzselést az egy helyre (pl. talajmélyedésbe) összegyűlt műtrágya, ne kerüljön egyéb érzékeny növények (pl. rododendronok) közé, utakra esetleg kerti tóba, ahol komoly problémát okozhat. A szilárd műtrágya csapadékszegény időszakban nem hatásos. Veszélyes lehet, ha a színes műtrágya-golyócskákat gyerekek és házi kedvencek összegyűjtik és megkóstolják. Ezeket a gondokat elkerülhetjük a folyékony Vitaflóra tápoldat használatával.
Ha a fűben hagymás növények virágoznak, ezt a területet a hagymások levélzetének visszahúzódásáig ne tápoldatozzuk. A fűbe ültetett szoliternövények területét szintén hagyjuk ki, ha a füvet tápoldatozzuk.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!