Szokatlanul meleg őszünk volt, de a növényeket nem lehet becsapni, a falevelek elszáradnak és lehullanak, az őszi virágok kinyílnak, és lassan elhullajtják szirmukat. Ha eddig nem tettük, még adhatunk téli felkészítő trágyát a gyepre, nem baj, ha a hirtelen beállt tél miatt az összes tápanyag nem tud már felszívódni. A hidegben a fűszálak is „nyugalomba vonulnak”, a fel nem használt tápanyagot majd tavasszal felveszik.

A tél beállta előtt távolítsuk el a gyepfelületről a lehullott faleveleket, tűleveleket. Ne hagyjuk a leveleket a fűszálakon, mert elzárják a levegőt, kipusztulhat a fű alattuk. Gereblyézzük át a gyepet, vagy végezzünk talajszellőztetést. Ha ősszel felülvetettünk, már ne fogjunk gyepszellőztetésbe, mert a gyenge, fiatal fűszálakat kitéphetjük. Amíg növekszik a fű, ne hagyjuk abba a nyírást. A tél beálltával legyen minél rövidebb, de ha már fagy, ne nyírjunk tovább.  
Az év folyamán a talaj lazítására tett erőfeszítésünk jótékony hatása télen is megmutatkozik. A laza, jó levegő- és vízáteresztő talaj gyorsabban elvezeti a jeges eső, vagy a hóolvadásból keletkező csapadékot.  Az erős, egészséges gyep jobban átvészeli a havas időszakot, amikor a levegőtől elzárva, a hó súlyával terhelten kénytelen áttelelni. Jobban ellenáll a tipikus téli gyepbetegségeknek, pl. hópenésznek.


Még akkor is védhetjük a gyep egészségét, amikor a kertet hó borítja. Az utat úgy tisztítsuk meg, hogy a felesleges havat ne a fűre lapátoljuk, még nagyobb nyomást helyezve a gyepre. A vastag hóréteg nehezebben olvad, tovább fenntartja a kedvezőtlen állapotot. A járdák síkosságmentesítésére már környezet- és növénybarát termékek sora áll rendelkezésre. Válasszunk olyan terméket, mely jégoldó, csúszásgátló hatású, és tavasszal a nedvesség hatására bemosódik, esetleg összesöpörhető, a növényekben kárt nem tesz.
Ha átvészeltük a telet, tavasszal ismét élvezhetjük a természet megújulását és gyönyörködhetünk kertünk szépségében.
Gyeptrágyáink a teljes szezonra, kiváló Johnsons fűmagkeverékeink folyamatosan rendelhetők www.gramen.hu webáruházunkban, továbbá a Bauhaus Szakáruházakban, webshopokban, kertészetekben.

Körmendy Klára
Gramen Kft.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!