A bonsai tartása a legösszetettebb művészet, kialakítása egy soha véget nem érő folyamat, ezért a természettel való együttélés harmóniáját szimbolizálta.

A bonsai szó szerinti fordításban kis fa tálban. A bonsainak alkalmas fák általában nem genetikailag törpe növények közül kerülnek ki. Kialakításuk hosszadalmas munka eredménye. Nevelésének több mint kétezer éves hagyományai vannak, alakításának titkai apáról fiúra szálltak. Először a kínai császári udvar és a főnemesség palotáit díszítették a cserépben nevelt fák. Valószínűleg kínai szerzetesek által jutott el Japánba, ahol a sintoista vallás természetközelsége miatt megfelelő fogadtatásra lelt. A japánok, mint annyi más művészeti ággal kapcsolatban is megfigyelhető, tökéletesítették a formákat, új stílusirányzatokat írtak le. A bonsai tartása a legösszetettebb művészet, kialakítása egy soha véget nem érő folyamat, ezért a természettel való együttélés harmóniáját szimbolizálta. Manapság már az egész világon ismerik, és mindenhol akadnak követői. Európában az 1960-as évek közepén, Magyarországon 1983-ban jelent meg.

Hogyan juthatunk hozzá?

1. Kész növényt vásárolunk
Így rögtön egy esztétikailag szép növényhez jutunk, de „meg kell fizetnünk az árát'. A bonsai vásárlás (eltekintve a bevásárlóközpontokban kapható tucat kategóriától) nem olcsó dolog. Egy jobb növényért 40.000.- forintot, vagy akár több millió Ft-ot is elkérhetnek. Ügyeljünk arra, hogy egészséges növényt vásároljunk. Ebben az esetben célszerű szakember segítségét igénybe venni.

2. A természetből gyűjtjük be az úgynevezett „előanyagot'
Ennél a módszernél figyelembe kell vennünk a természetvédelmi előírásokat! Mellesleg nem egyszerű megtalálni, és ismerni kell a „kigyűjtés' körülményeit, de a módszer előnye, hogy hamar vastag törzsű növényhez jutunk és „már csak' egy jó ágszerkezetet és jó gyökérrendszert kell kialakítanunk. Ez alkalmanként hosszú évekbe telhet. (3-6 év).

3. Faiskolai anyagot vásárolunk
A „konténeres' növények előnye, hogy erős gyökérrendszerrel rendelkeznek, ezért könnyen megtarthatók. Ezen kívül a kertészetek rejtett zugaiban fellelhetők olyan növények, amelyek csak a bonsai-barátok álmaiban szerepelnek.

Különböző szaporítási módok
A magvetés, légbujtás, dugványozás, szemzés, vagy oltás által szaporított növények alkotják a bonsai jutás legolcsóbb formáját. Mégis csak azoknak javaslom, akik nagy türelemmel rendelkeznek, ugyanis mire ezekből az úgynevezett „magoncokból' esztétikailag élvezhető bonsait nevelünk, hosszú - hosszú időnek kell eltelnie. Viszont előnye, hogy látható hegek nélküli tökéletes felépítésű növényt nevelhetünk belőlük.

Alakítás
Mielőtt hozzáfogunk a fa kialakításához, el kell döntenünk, milyen stílusnak szeretnénk megfelelni, és fontos szempont a fa elejének kiválasztása. A korona kialakítása történhet metszéssel, drótozással, hajlítással, ághúzással. Fontos tudni, hogy a felszívó és párologtató egységet mindig összhangban kell tartanunk. Ügyelnünk kell a bonsai tál és növény harmóniájára. /Szín, nagyság, stb./ Léteznek olyan szerszámok, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre, hogy megfelelő esztétikai szépségű növényeket tudjunk kialakítani. Ezek beszerzési ára elég magas, de kicsi odafigyeléssel elérhető, hogy hosszú élettartamot érjenek meg, és ebben az esetben is érdemes szakember tanácsát kérni, milyen szerszámot kell feltétlenül megvásárolni és mi az, amelyet felesleges beszerezni.

Tartás, nevelés
Ahhoz, hogy növényünk mindig megfelelő kondícióban legyen, ismernünk kell annak tartási körülményeit. Tisztában kell lennünk a hő-, víz- és fényigényével, a talaj és a tápanyag minőségével és mennyiségével. Ismernünk kell a növény páratartalom-igényét. Nem utolsó sorban ismernünk kell a növény származási helyét, a helyes teleltetési hőmérséklet megválasztása érdekében. Fontos tudni, hogy az olcsó kategóriájú, nagy mennyiségben előállított, és bonsait forgalmazott növények tartási körülményei is optimálisra vannak beállítva (fény, hő, páratartalom, tápanyag-utánpótlás, víz, stb.), hogy a növény minél jobb kondícióban legyen a forgalmazáskor. Ez egyáltalán nem baj, de kevesen tudják, hogy ha a tartási körülmények egyike is megváltozik, a növény általában levélsárgulással, -hullással reagál. Mivel a tucatbonsait forgalmazó cégek a tartási körülményekre vonatkozóan felvilágosítást adni nem tudnak. A tulajdonos a levélhullásra úgy reagál, hogy abbahagyja a növény locsolását, mert azt hiszi, hogy a növény elpusztult. Ezzel szemben elképzelhető, hogy csak a pihenő időszakában van, és ténylegesen a vízutánpótlás elmaradása okozza a pusztulását. Ebből is látható, hogy nem célszerű vaktában belekezdeni a bonsai nevelésbe. Érdemes beszerezni a kereskedelmi forgalomban kapható, magyar nyelvű szakirodalom valamelyikét, vagy egyszerre akár többet is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!