Ez a szobanövények esetében nem természetes folyamat!

Amikor a szabadban nyaraló szobanövényeinket a hűvös éjszakák beköszöntével bevisszük, természetes, hogy néhány levelük megsárgul, elszárad, lehullik. Ha kint már fáztak, több levelet is elveszthet a növény. Ha azonban tömegesen sárgulnak a levelek, vagy hosszabb idő után sem áll le a sárgulás, vagy újra sárgulás kezdődik, vizsgáljuk át a növényt, keressük meg a baj okát.

A két leggyakoribb ok, az állati kártevő vagy a tápanyaghiány. Gyakorlott növénybarát könnyen megkülönbözteti az állati kártevő és a tápanyaghiány tüneteit. Bármelyik is okozta a bajt, időben meg kell kezdeni a kezelést, hogy minél előbb újra szép, egészséges legyen növényünk.
A levelek sárgulását többféle tápanyag hiánya okozhatja. Meszes talajon és rendszeres kemény vízzel történő locsolás mellett igen gyakori a vashiány, amikor elsőként a fiatal levelek sárgulnak, az idősebb levelek később fakulnak meg. Magnéziumhiány esetén az idősebb leveleken az erezet között lép fel sárgulás, a levélerek azonban zöldek maradnak. A magnézium hiányát a kálium túladagolása is okozhatja. Ha a növény gyengén fejlődik, a levélzete pedig sárgás-zöld, nitrogénhiányra gyanakodhatunk. A tápanyaghiányt természetesen a hiányzó anyag adagolásával szüntethetjük meg, de óvatosan, a túladagolás is veszélyes. Például a nitrogén túladagolása mellett a növény nagy levélzetet fejleszt, de elrúgja a virágokat. Ne adagoljunk a nitrogénhiányos növénynek csak nitrogént, válasszunk olyan tápoldatot, amiben több a nitrogén, de a foszfor, kálium és mikroelemek is megtalálhatók.


Tápanyaghiány esetén gyakrabban, de kisebb mennyiségű tápoldatot adagoljunk a növény öntözővizéhez. A heti szükséges mennyiséget osszuk három részre, és kétnaponta öntözzük vele a növényt. Télen azonban óvatosan locsoljunk, nehogy a hiány miatt legyengült növényt túlöntözzük, és emiatt betegedjen meg a növény. Inkább hosszabb időt szánjunk a teljes hiánybetegség megszüntetésére, vagy ha lehetőségünk van, levéltrágyaként juttassuk ki a tápanyagot.
Ha rendszeresen a növény igényeinek megfelelő tápanyagokat juttatjuk ki, megelőzhetjük a tápanyaghiány kialakulását. 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!