Sokan nem tudják, mit kell tenni!

A hibiszkuszok költöztek elsőként vissza a meleg lakásba, télikertbe, fűtött verandára. Ha éjszaka 10⁰C alá hűl a levegő, már megfáznak, nem maradhattak kint. Pedig de jó lenne, ha ragyogó virágaikkal továbbra is színessé tennék a környezetünket! Ha a lakásban van igazán világos helyünk, akkor néhány virágra számíthatunk télen is. Kevesebb, kisebb virág, de megtöri a tél szürkeségét!

 

A gondos kertész már szeptemberben nekikezdett a költözési előkészületeknek, átnézte, letisztogatta a növényeket, eltávolított minden elnyílt virágot, száraz levelet, beteg részt és lezuhanyozta a port a leveleikről. Ezeket a munkákat egyszerűbb még a meleg napokon a szabadban elvégezni.

Ha így vittük be a hibiszkuszokat, biztos nem költöztettünk be a lakásba kártevőket, kórokozókat. Állítsuk a növényt ablak közelébe vagy télikertbe, nagyon sok fényt igényel. Ha az ablakpárkányon áll, ügyeljünk rá, hogy a levele ne érjen az ablaküveghez. Éjszaka, ha az üveg áthűl, könnyen megfázhat a rásimuló levél. Ha kevés a fény, tartsuk a hibiszkuszt inkább hűvösebb helyen, 12-15⁰C között. Így nem fog virágozni, de nem hullik le a lombja, könnyebben telel.

Az öntözést a fény- és hőmérsékleti viszonyokhoz igazítsuk. Ha hűvös helyen áll a növény, nagyon ritkán öntözzük, csak annyira, hogy a levélzete ne fonnyadjon meg, ilyenkor ne tápoldatozzuk. Ha fényes, melegebb helyen áll, kb. hetente öntözzük szobahőmérsékletű vízzel. A tálcájában ne álljon víz, a föld inkább nedves legyen, mint vizes. Kéthetente adjunk az öntözővízhez  tápoldatot. A tápoldat kiegyensúlyozottan táplálja a virágos növényeket, egészséges lombozatot és virágzást biztosít az optimális helyen álló növénynek. Ne azzal kényeztessük a hibiszkuszt, hogy több tápanyagot juttatunk neki. A „túletetés” hatására erőteljesebb fejlődésnek indul, a relatív fényszegény időszakban azonban megnyúlik, sápadt levélkéket növeszt. A tavaszi átmeneti időszakban már hetente tápoldatozzunk a virágos növény tápoldattal, majd tavasz végén, a meleg idő beköszöntével tápoldatot váltunk. A nyári dús virágzáshoz a hibiszkuszoknak a mediterrán dézsás növények igényei szerint összeállított tápoldatra van szüksége.

A téli növényápolás során a leggyakoribb hiba a túlöntözés, de nem csak a hibiszkuszok esetében. Ha a levelek sárgulnak és erőteljesen hullanak, csökkentsük az öntözést! De vizsgáljuk meg a növényt, hogy nem telepedtek-e meg kártevők. A levéltetvek a levél fonákján lapulnak meg, de jelenlétükről árulkodik a cserépen, cserép mellett megjelenő ragacsos, kicsit fénylő anyag is. Lakásban nem szívesen használunk mérgező anyagokat, ezért jó megoldáspéldául a Vitaflóra Növénytisztító permet használata. A permet mérgező anyagok nélkül fejti ki hatását, a kártevőket bevonja, ezáltal azok elpusztulnak és így tisztul meg a növény.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mit tegyünk, amikor a növény fényt keresve az ablak irányába erősebben fejlődik? Forgassuk vagy ne? Mindkettőnek van előnye és hátránya, nincs általános érvényű szabály. Ha egész télen ugyanabban a helyzetben áll a cserép, a növény „elhajlik” a fény felé. Ezen az oldalon dúsabb lesz, és több virágot hoz. Ezt tavasszal alakító metszéssel hozhatjuk helyre. Ha rendszeresen forgatjuk, elég sok energiát kell fordítania az állandó igazodáshoz, a lombozat folyamatos átrendezésére. Nem nyúlik meg egyik irányba sem, de kevesebbet virágzik. Ha a forgatás mellett döntünk, ne tegyük túl gyakran.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!