Az alábbi tanácsokkal azok is színpompás virágokat nevelhetnek, akik eddig nem próbálták, vagy eddigi "kísérleteik" kudarcba fulladtak!

Aki még nem próbálkozott orchidea nevelgetésével, válassza az Indonéz szigetvilágban és a Fülöp szigeteken őshonos lepkeorchideát. Sokfelé vásárolhatunk a legismertebb orchideafajtából, de célszerű kertészetekben beszerezni, ahol a tartásához szakszerű útmutatást kapunk.

Lepkére emlékeztető ezernyi színű viráguk hónapokig díszlik, ha sikerül megfelelően tartanunk. Világos, de a tűző naptól védett helyre állítsuk, 18 és 22 ºC között érzi jól magát. Már februárban elég erős a nap, közvetlen sugara megperzselheti a növényt. A természetben a fa lombja védi a Phalaenopsisokat, otthonunkban általában elég egy vékony függöny is. Akkor öntözzünk, amikor az ültetőközeg már száraz, ezt a cserép súlyán is észrevehetjük. Ez általában heti egyszeri öntözést jelent, de száraz, meleg helyen gyakrabban is szükséges lehet. Langyos, lágy vízzel öntözzünk. A legjobb az esővíz, vagy a télen összegyűjtött tiszta hóolvadék. A legegyszerűbb, ha a cserepet 5-6 percre vízzel teli tálba állítjuk, de víz ne érje a növény szívét. Csöpögtessük le és utána visszaállíthatjuk a helyére. Inkább ritkábban öntözzünk, de teljesen átnedvesítve a talajt! Délelőtt itassuk meg az orchideát, hogy az esti hűvösebb időszakra biztosan száraz legyen a levélzet, mert fogékonyak a gombabetegségekre. A leveleken kialakuló fekete foltok oka az éjszakára levélen maradó vízcsepp.
A lepkeorchidea léggyökerei a levelekhez hasonlóan képesek fotoszintetizálni. Nem szabad a léggyökereket visszavágni, bármennyire is „rendezetlen”, kócos megjelenésűvé teszik a növényt. Ne próbáljuk ezeket a gyökereket a cserépbe visszaszorítani!


A növekedési időszakban, márciustól szeptemberig kéthetente adagoljunk tápoldatot az öntöző- illetve fürdővízbe, télen havonta egyszer. A lecsepegtetés után összegyűlt tápoldatos öntözővizet egyéb virágzó szobanövényeinkhez elhasználhatjuk.
A trópusi erdők levegőjéhez képest a szoba száraz lebegője szinte kínzókamra az orchideáknak. Néhány egyszerű fogással azonban emelhetjük a páratartalmat. Állítsuk a növény átlátszó cserepét nagyobb kaspóba, aminek aljára apró kavicsot terítünk és a kavicsréteget töltsük fel félig vízzel. Így a növény érzékeny gyökerét nem károsíthatja a víz, de a folyamatos párolgás kedvező mikroklímát alakít ki. Ha több orchideát tartunk együtt, vagy más növényeket, pl. páfrányt állítunk a csoportba, párologtatásukkal egymást segítik. Ha nagyobb üvegtálba, terráriumba állítjuk az orchideákat, ne fedjük le az edényt, orchideáinknak szüksége van a friss levegőre. Lágy vízzel rendszeresen párásítsunk.
A lepkeorchideák nem tartanak pihenőidőszakot, télen, fényszegény körülmények között lassulhat fejlődésük. Ha kedvező körülmények között tartjuk őket, szinte egész évben virágoznak. Minden levél alatt kialakul egy rügy, amiből az új virágszár fejlődik. A virágrügy-képződés szeptemberben indul meg, és néhány hónap múlva már megcsodálhatjuk a színpompás virágokat. A több havi virágzás után gyakran a virágszáron található szemekből újabb virágszál fejlődik. A visszaszáradó szárat éles ollóval vágjuk vissza az alatta található szem felett. Ezzel serkentjük a nyári virágzást. Teljes elvirágzás után a második szem felett vágjuk vissza a szárat.


Ha mégsem indul meg a virágképződés, helyezzük a növényt ősszel 1-2 hónapra hűvösebb (15 ºC körüli), de világos helyre. Mivel a Phalaenopsis a 17-18 ºC alatti helyhez nem szokott hozzá, veszélyben érzi magát, és szaporodás céljából bimbót fejleszt. Ha a virágszár-kezdemény láthatóvá válik, helyezzük vissza a megszokott helyére.
Ez a fajta orchidea hajlamos, hogy elvirágzás után a száron apró utódnövényt nevel. Ha a növényke gyökerei már 3-4 cm hosszúak, óvatosan válasszuk le az utódot, és orchidea-földkeverékbe, átlátszó cserépbe ültessük. Világos, meleg helyen tartsuk, és 5-6 hétig nagyon takarékosan öntözzük, de rendszeresen párásítsuk, hogy ezzel serkentsük a gyökérképződését. Utána a kifejlett példányokhoz hasonlóan ápoljuk.
A Phalaenopsisokat kb. 2 évente kell átültetni, amikor nem virágoznak. Óvatosan rázogassuk le a gyökereiről a régi földkeveréket, az elhalt, sérült gyökereket vágjuk le egy éles, fertőtlenített ollóval vagy késsel, és lazán ültessük az új földbe. Csak orchideaföldet használjunk. Az ültetés előtt ellenőrizzük a földkeveréket, ha kiszáradt, előre nedvesítsük, áztassuk be. Ha szükséges, egy pálcával óvatosan a gyökerek közé igazíthatjuk az orchideaföld keveréket. Vigyázzunk, ne sértsük meg az érzékeny gyökereket. Néhány hétig tartsuk félárnyékban, de rendszeresen párásítsunk, ne, vagy csak nagyon keveset öntözzük a növényt. Tápanyag-utánpótlás nem szükséges ebben az időszakban.
Rendszeresen vizsgáljuk át a lepkeorchideákat, a pajzstetű és a gyapjas pajzstetű sajnos gyakori kártevő.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!