2019. 11. 27
Sajnos elterjed rossz gyakorlat, hogy a tuja a leültetést követően maximum 1-1 nyírást és nagy ritkán egy kis öntözést kap, elvégre szívós növény.

2019. 10. 22
Az egyik legfontosabb a gyepszellőztetés! Ezt a sokszor embert próbáló feladatot sajnos nem csak tavasszal, hanem ősszel is el kell végezni. A jól tartott gyep a nyár végére gyönyörűen besűrűsödik, a hideg idő beállta előtt pedig az alsó levelek elsárgulnak, elszáradnak.

2019. 08. 27
A legváltozatosabb, legszínesebb őszi virág a krizantém. Régebben kertben a nagyvirágú fajtákat nevelték, általában temetői virágként. Az áruházak kínálatában megjelenő gömb formájú növények azonban megváltoztatták a krizantém megítélését.

2019. 08. 16
A balkondivat évről évre változik, de aki egyszer beleszeretett a muskátliba, az többet nem mond le a virágtengerről, amivel a növény meghálálja a gondoskodást. Hagyományos, kerti muskátli, futó- vagy félfutómuskátli, angol muskátli, illatos levelű, vagy színes levelű, mindegyik muskátli, azonban igényeik kicsit eltérnek egymástól.

2019. 08. 07
A sövény funkcióját már telepítés előtt meg kell határoznunk és kertünk adottságai mellett ehhez is igazítanunk kell a növények fajtáját. Ha csak keskeny sávot akarunk beültetni, válasszunk felfelé törekvő, oszlopos növekedésű, vagy a metszést jól tűrő fajokat. Ha van elég hely arra, hogy a sövény a növekedése során egy burjánzó növényfallá változzék, akkor válasszunk olyan fajokat, melyeket nem kell metszeni. Az örökzöld és lombhullató növények egyensúlyára mindig ügyeljünk. Részesítsük előnyben a környékünkön őshonos fajtákat!

2019. 07. 23
Amikor megtervezzük a kertünket, udvarunkat, árnyékolásként válasszunk olyan fákat, amelyek szépségük mellett termést is hoznak. Az udvar azon részére, amit rendszeresen használunk: járunk rajta, gyerekek játszanak, stb. elsősorban olyan fát válasszunk, amelynek nem hullik a gyümölcse. Így megkíméljük magunkat a széttaposott termés eltávolításával járó kellemetlenségektől, a gyerekeket sem kell attól félteni, hogy darázsba lépnek.

2019. 07. 19
A cserepes, dézsás dísznövények júliusban sárguló levele nem az őszt jelzi, hanem valamilyen betegség tünete. Gyakorlott növénybarát könnyen megkülönbözteti az állati kártevő és a tápanyaghiány tüneteit. Bármelyik is okozta a bajt, időben meg kell kezdeni a kezelést, hogy minél előbb újra szép, egészséges legyen növényünk.

2019. 07. 18
A kánikulában az egyik legfontosabb feladat növényeink „itatása”. Első ránézésre komoly feladatnak látszik növényeink vízellátása, de a forróságban a „pancsolás” a kerttulajdonosnak is felfrissülést jelent. Érdemes végiggondolni, mikor, melyik növényt hogyan öntözzük, hogy az elégedett legyen, de a környezetünket is óvjuk, és ne pazaroljuk a vizet.

2019. 07. 11
Egy kreatív ember mindenben meglátja a lehetőséget.