A cserepes, dézsás dísznövények júliusban sárguló levele nem az őszt jelzi, hanem valamilyen betegség tünete. Gyakorlott növénybarát könnyen megkülönbözteti az állati kártevő és a tápanyaghiány tüneteit. Bármelyik is okozta a bajt, időben meg kell kezdeni a kezelést, hogy minél előbb újra szép, egészséges legyen növényünk.

Ha nem fedezzük fel időben a sokszor igen apró állati kártevőket, azok gyorsan szaporodnak, szívogatják a leveleket, és a növény legyengül. Ha a levelek foltokban sárgulnak, pöndörödnek, a hajtáscsúcsok torzak, levéltetvek támadására gyanakodhatunk. A tetvek jelenlétére a növényen és környékén megjelenő ragacsos réteg is felhívja figyelmünket. A tetvek választják ki ezt a mézszerűen ragadós anyagot. A hangyák előszeretettel fogyasztják, ezért a hangyák megjelenése is figyelmeztető jel, vizsgáljuk át növényeinket. A korompenész gyorsan megtelepszik a ragadós leveleken. Ne hanyagoljuk el tehát a tetvek elleni védekezést. Kezdetben a rendszeres erős vízsugárral történő lemosás is segíthet, de nagyobb szaporulat ellen gazdaboltban szerezzünk be permetezőszert. A talajba szúrható rovarölő hatású pálcákat ne használjuk állandóan, vagy megelőzésképpen, mert a kártevők rezisztenssé (ellenállóvá) válnak a hatóanyaggal szemben.

A beteg növényt ne tápoldatozzuk, csak a kártevő teljes elpusztítása után adagoljuk a növény fajtájának megfelelő tápoldatot, kisebb dózisokban. A szokásos hígításra a növény regenerálódása után álljunk vissza.

A levelek sárgulását nyáron gyakran a tápanyaghiány okozza. Meszes talajon és rendszeres kemény vízzel történő locsolás mellett igen gyakori a vashiány, amikor elsőként a fiatal levelek sárgulnak. Magnéziumhiány esetén az idősebb leveleken az erezet között lép fel sárgulás, a levélerek zöldek azonban maradnak. A magnézium hiányát a kálium túladagolása is okozhatja. Ha a növény gyengén fejlődik, a levélzete pedig sárgás-zöld, nitrogénhiányra gyanakodhatunk. A tápanyaghiányt természetesen a hiányzó anyag adagolásával szüntethetjük meg, de óvatosan, a túladagolás is veszélyes. Például a nitrogén túladagolása mellett a növény nagy levélzetet fejleszt, de elrúgja a virágokat. Ne adagoljunk a nitrogénhiányos növénynek csak nitrogént, válasszunk olyan tápoldatot, amiben több a nitrogén, de a foszfor, kálium és mikroelemek is megtalálhatók. A tápanyaghiány megelőzhető, ha a növény igényeinek megfelelő tápoldatot választjuk, és a növény fejlettségének, időjárási körülményeknek megfelelő mennyiségben és gyakorisággal juttatjuk ki azt növényeinknek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!