Ezek a furcsa 'gombócok' a kullancs petéi. Ha a kertedben ilyen kullancstojásokat találsz, akkor azonnal cselekedj!Ne várd meg, hogy kifejlődjenek, mert emberre állatra egyaránt veszélyt jelenthetnek.

Egy-egy kullancstojás kb. 0,5 mm átmérőjű. Oválisak vagy körte alakúak, áttetszőek vagy enyhén fehéresek, de ez kullancsfajtától függ.

A tojások gyakran fészkekben helyezkednek el, és gyakran talajhoz közeli növényzethez, lehullott levelekhez tapadnak. Minél érettebb a tojás, annál inkább változik a színe: egyre jobban kezd a felnőtt kullancs színére hasonlítani.

Az életciklus utolsó fázisában egy kifejlett kullancs egy órán belül kb. 2000-3000 petét rak le, majd elpusztul. A petékből, a korábbi klímakörülményeket feltételezve, márciusban fejlődnek ki a 0,5 mm nagyságú lárvák, amelyeknek ekkor még csak 6 lábuk van, és első táplálékukat a peterakást követően elpusztult anyjuk teteme jelenti.

A lárvák tovább fejlődnek, és további egy pár lábuk alakul ki. Ekkor méretük átlagosan 1 mm. 
Szerencsére a rengeteg petéből a lárva átalakulását követően már csak átlagosan 200-250 nimfa, majd a későbbi életciklust követően csupán 2-3 kifejlett kullancs marad életben. Ez a viszonylag magas elpusztulási hányados az egyedüli pozitívum a kullancsok életében.

Veszélyei

A kullancsok betegségeket hordozhatnak, ezért nagyon érdemes odafigyelni rájuk. Ilyen például a Lyme-kór.

A kullancstojásokat minél előbb távolítsuk el a kertünkből, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!