Ez az étel nagyon régi, és szerintem manapság már csak az idősebbek főzik. Érdemes megtanulni, mert nagyon tápláló, finom.

Hozzávalók:

  •     8 tojás,
  •     8 dkg zsír,
  •     6 dkg liszt,
  •     1 dkg cukor,
  •     1 babérlevél,
  •     1-2 kanál ecet vagy citromlé,
  •     1 liter csontlé, vagy leveskockás víz
  •     2 dl tejföl
  •     só, bors.

A zsírból, lisztből, cukorral világos rántást készítünk. Felöntéséhez csontlevet vagy ha nincs, leveskockás vizet használunk.

Fűszerezésként babérlevelet, sót, borsot tegyünk bele. Legalább 8-10 percig forraljuk. Ízlés szerint ecettel vagy citrommal savanyítsuk, tejfölözzük.

Közben elkészítjük a bevert tojást:

Egy lapos serpenyőbe 4-5 cm magasságban vizet öntünk. Kissé megsózzuk, ecettel enyhén megsavanyítjuk és felforraljuk. A tojásokat közvetlenül a víz fölött szétnyitjuk és beleejtjük a vízbe. A megalvadó fehérjét kanállal a sárgájára húzzuk, hogy a tojás az eredeti alakját megtartsa; 3-6 percig lassan forraljuk. Kilyuggatott lapáttal, óvatosan kiemeljük a tojásokat, hideg vízbe szedjük, hogy a további szilárdulást megakadályozzuk. 

A kész bevert tojásokat óvatosan beletesszük a levesbe.

Jó étvágyat!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!