Október folyamán sok fajta magról szaporítható növény vethető el, találunk köztük virágokat és zöldségeket is, így ha már most gondoskodni szeretnél a következő kertészeti szezonról, akkor mutatjuk mit érdemes elvetned.

1. Szagos bükköny

A szagos bükkönyt tavasszal és ősszel is egyaránt el lehet vetni, az őszi vetésnél azonban figyelni kell, hogy még enyhén napsütéses, meleg időszakban vessük el és gondoskodjunk az átteleltetésről is. A tél elteltével azonban sokkal hamarabb virágba borul a fejlődésnek indult növény, mintha csak tavasszal vetettük volna el.

Ha rendszeresen lecsippentjük az újabb rügyeket, akkor tavasz végére egy bokros növényzetet kaphatunk, amely a kertünk éke lehet az egész szezonban.

2. Búzavirág

A búzavirág egy igazán gyönyörű évelő, amely kiválóan alkalmas kisebb és nagyobb virágoskertek díszítésére. A búzavirág magját sokszor megtalálhatjuk különböző 'vadvirágokat' tartalmazó virágmagkeverékekben s mára már a rózsaszíntől kezdve, a sötétvörösön át, a hagyományos világoskék színig, minden árnyalatban pompázik.

Ha olyan vidéken laksz, ahol enyhe a tél, akkor a búzavirág októberi elvetése jó ötlet lehet, mivel gond nélkül képes átvészelni a gyengébb hidegeket. Azonban, ha a tél hideg és fagyos, akkor inkább maradjunk a márciusi elvetésnél.

A búzavirágot akár közvetlenül a földbe is vethetjük, de cserépben is nagyszerűen mutat majd.

3. Óriás díszhagyma

Igen mutatós növény, hiszen karcsú szára és pom-pomra emlékeztető virágai megragadják az emberek tekintetét. Akár egy méterre is megnőhet, így más virágok között díszítő elemként vagy akár önmagában is csodálatos látványt nyújthat.

A díszhagymát szeptembertől októberig érdemes elültetni, de legkésőbb hat héttel a téli fagyok előtt. A közvélemény úgy tartja, hogy ha a hagymáit ősszel ültetjük el, akkor 4 éven át gyönyörködhetünk az újból és újból megújuló növényzetben. A hagymák ültetésekor figyelj, hogy legalább háromszor akkora helyre ültesd el őket, mint amekkorák a hagymák önmagukban.

4. Kankalin

A kásavirágként is ismert kankalin a kert főként árnyékos részein található meg. 8 centis szárain aranysárga virágok ékeskednek, amelyekből remek tea főzhető. A kankalin magjait kifejezetten érdemes októbert környékén elvetni, hogy a hideg évszakban legyen lehetőségük fejlődésnek indulni. Körülbelül két héttel a téli fagyok beállta előtt érdemes közvetlenül a földbe szórni, hogy a nagy hidegek előtt még legyen ideje gyökeret ereszteni. Ha mindez sikerül, akkor tavasz közepén már élvezhetjük is a könnyed kis virágokat.

5. Fokhagyma

A konyhakertek előkészítése során nem mehetünk el a fokhagyma jelentősége mellett, hiszen minden valamire való konyhakertben megtalálható ez az aromás növény. A fokhagymának szüksége van arra, hogy 1-2 hónapot fagypont körüli hőmérsékleten töltsön, emiatt elültetését késő őszre, kora télre időzítsük.

6. Hagymafélék

Az október megannyi  hagymaféle elültetésére kínál alkalmas időszakot. Az áttelelő vöröshagymafajtákat ősszel érdemes a földbe tenni, így tavasszal akár 4-6 héttel is lecsökkenthetjük a beérésük idejét. Az októberi melegebb idő lehetővé teszi, hogy a földbe ültetett hagyma gyökeret eresszen, így a tél beköszöntével a hibernáció is elindulhat.

7. Galambbegy saláta

A madársaláta, más néven galambbegy saláta, vagy ismertebb nevén a madársaláta egy igen strapabíró salátafajta, amelyet akár az egész tél folyamán megtermelhetünk magunknak. Mivel még a leghidegebb időjárást is sikeresen képes átvészelni, a madársalátát akár ősz végén is elvethetjük, így üvegház segítségével egész télen falatozhatunk belőle.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!