Mikor ültesd el a növényt?

Az eper elültetésének legjobb időpontja, amikor a kinti hőmérséklet már nem megy 10 Celsius fok alá. Szakboltokban vagy webáruházakban rengeteg fajtáját megtalálod - az egyszer termőtől az öröktermőig kedvedre válogathatsz. Az sem gond, ha nincs kerted. Az erkélyeden is nevelhetsz epret, cserépben vagy ládákban, ha megteremted számukra az ideális környezetet: napfényt, tápanyagdús földet és a rendszeres nedvességet.

1. tipp: vásárolj tanúsítottan vírusmentes töveket, hogy később se legyen gondod a betegségekkel. Az egészséges növények hozzák a legfinomabb gyümölcsöt, melyeknek így akár több éven át is örülhetsz. Tudnod kell, hogy az eper érzékeny néhány gombás betegségre.

Amennyiben ilyent észlelsz, az új, egészséges töveket más földbe, a kertnek egy másik részébe ültesd, lehetőleg távol azoktól az ágyásoktól, ahol burgonya, paradicsom, paprika vagy padlizsán termett.

2. tipp: biztosíts számukra sok napfényt.

3. tipp: fontos a termékeny és jó vízelvezetésű talaj, melyben a növény megfelelően tud fejlődni, elég nedvességet kap, de mégsem tocsog a vízben. Ennek remek módja, ha domborúvá alakítod az ültetőágyat, illetve, ha cserépbe/ládába ültetsz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy van rajta legalább egy vízelvezető nyílás.

Az eper a 6-6,5 pH körüli, enyhén savanyú talajt kedveli. A legjobb számára a komposzt, vagy a jól megrothasztott állati trágya. Kéthetente ajánlott hínároldattal locsolni, ami javítja a növények életerejét.

4. tipp: adj nekik bőven helyet, hogy a gyökerük képes legyen fejlődni. Ehhez legalább 30 centi távolságra kell ültetned a töveket egymástól, és ha mellékhajtásokat növesztenek, ajánlott eltávolítani azokat, egyébként túlzsúfolt lesz az epresed, a gyümölcsök pedig fejletlenek és savanyúak lesznek.

A hajtások általában nyáron jelentkeznek, és ha kellő távolságra a földbe ülteted, nagy eséllyel újabb tövekkel gazdagodsz.

5. tipp: ne spórolj a vízzel, de a leveleket tartsd szárazon. Különösen ültetéskor, locsold meg bőven az epertöveket, és hetente egyszer legalább öntözd meg azokat - amennyiben gazdag termést szeretnél. Száraz nyár esetén gyakrabban is lehet, de igyekezz abban, hogy kizárólag a növények tövénél lévő talajt öntözd, elkerülve a leveleket.

6. tipp: mulcsot minden növény köré! Ez segít nedvesen és hűvösen tartani a talajt, megfékezi a gyomokat, és megakadályozza, hogy a gyümölcsök a földhöz érjenek. Elegendő egy marék szalma is egy tőre, elvégre innen ered az eper, azaz 'szalmabogyó' elnevezés.

7. tipp: az érett gyümölcsöt napos délutánon szedd le, ugyanis ilyenkor a legzamatosabb. Fontos, hogy csak az izzó piros, teljesen érett szemeket szüreteld le, és hogy ne sérüljön az eper töve, ollót is használhatsz a szedéskor.

8. tipp: miután beérett az összes gyümölcs, nyesd meg az epreket. A terméskötés befejezése után egy alapos metszéssel tedd rendbe a növényeket. Metszőollóval vágd le a levelek nagy részét, vannak, akik még a fűnyírót is bevetik erre a célra. A lényeg, hogy a növényeknek pihenniük kell a következő szezonig, amikor teljes pompájukban ismét kihajtanak, és ontják majd a gyümölcseiket.

9. tipp: 3-4 év után frissítsd fel az epresed. Ennyi az átlagos élettartama egy epertőnek. Az öreg növényeket ilyenkor érdemes eltávolítani, és újakkal helyettesíteni, egyébként egyre soványabb és silányabb termést hoznak, míg végül teljesen kipusztulnak.

A folyamatos ellátás érdekében javasolt évente új tövekkel gazdagítani az ágyást, hogy ne kelljen egyetlen szezont sem eper nélkül töltened.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!