Szigorú értelemben véve a borókabogyó tulajdonképpen nem is bogyó, hanem kerek formájú toboz. Szárított formában a borókabogyónak melengető, kissé édeskés, gyantás, fás, a rózsaborsra emlékeztető íze van. Kiválóan illik a vadételekhez, pitékhez, savanyú káposztához, levesekhez és mártásokhoz, de bizonyos élelmiszerek füstöléséhez és tartósításához is használható. A borókabogyót azonban sokan inkább a ginkészítés egyik fő alapanyagaként ismerik. A bogyót csak néhány térségben használják fűszerként – főként Észak-Európában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában népszerű fűszer. 
A kivonat formájában elkészített bogyók és fiatal hajtások vizelethajtó, gyomor- és emésztést serkentő hatásúak. Asztma ellen is használható. A borókabogyót nem csak a nehéz emésztés és a bélgázok kezelésére használják, hanem megelőző jelleggel a kissé nehéz ételek elkészítésekor, hogy megkönnyítsék az emésztést.    
Különösen alkalmasak nehezebb ételekhez. Leggyakrabban vadhúshoz, szarvashoz, birkahúshoz és marhahúshoz használják. A vadat zúzott borókába csomagolhatjuk, pár napot érlelhetjük. Érdekes íze van savanyú káposztában, más savanyúságokhoz is kiválóan használható. Halpácokhoz, pörköltekhez és baromfihúsokhoz is használható. A boróka és a koriander keverékét a hús fűszerezésére is használják füstölés előtt. A reszelt almához zúzott fűszereket adhatunk, amitől gyümölcstorta érdekes ízű lesz. 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!