A lila brokkoli és karfiol nem csak a konyhában, hanem a kertben is igazi dísze lehet. Ráadásul a termesztése során kevésbé érzékeny a környezeti tényezőkre, így a kevésbé tapasztalt kertészek számára is jó választás lehet.

Május ideális időpont a lila brokkoli elültetéséhez. Ebben a hónapban a talaj már kellően felmelegedett, így a brokkoli gyökerei könnyebben tudnak fejlődni. A növény számára válassz napfényben gazdag, jól szellőző helyet, ahol a talaj gazdag humuszban és jól vízelvezető. A brokkoli szereti a tápanyagban gazdag környezetet, ezért érdemes komposztot vagy érett trágyát beledolgozni a földbe ültetés előtt.

Gondozása nem igényel különleges technikákat. Fontos, hogy rendszeresen öntözd, különösen a száraz időszakokban, de ügyelj arra, hogy a növény tövébe ne álljon meg a víz. A tápanyagok pótlása érdekében alkalmazz lassan felszívódó műtrágyát, vagy időnként friss komposztot adj a talajhoz.

A lila brokkoli betakarítása akkor kezdődhet, amikor a virághajtások jól kifejlődtek, de még nem nyíltak ki. A friss hajtások ropogósak, zamatosak és tele vannak tápanyagokkal, mint például folsavval és különféle vitaminokkal.

A hajtásokat rendszeresen szüretelve ösztönzöd a növényt újabbak termelésére, így hosszabb időn keresztül élvezheted termését.

A lila brokkoli rendkívül szívós: akár -10°C körül még nincs semmi baja.

A lila brokkoli egészségügyi előnyök:
•    A lila brokkoli gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a károsodástól.
•    Magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert.
•    Kiváló B-vitamin forrás, ami fontos az idegrendszer számára.
•    Rostokban is gazdag, ami segíti az emésztést.

Fajta: Kétnyári
Magassága: 60 cm
Tőtávolság: 50 - 60 cm
Napfény igénye: Teljes napon
Ültetés: Február - Március védett helyen a magok előnevelhetők. Majd amint a palánták elérik a 15 cm-es magasságot kiültethetőek (Május - Június). A magok közvetlenül szabadföldbe is ültethetőek.

Hasznos tipp: Néhány növényt célszerű nem leszüretelni, hogy magot nyerj belőlük a következő évben történő újraültetéshez. Ez nemcsak a folyamatos kertészkedést segíti, hanem a beporzó rovarok számára is kedvező, mivel imádják a virágait.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!