Nem a fűnyíró okozza a legtöbb sérülést!

Ahogy egyre melegszik az idő, egyre több időt töltünk kertészkedéssel vagy az erkély szebbé varázsolásával. Ám a kert ápolása közben nem ritkák az esések, vágások, húzódások, zúzódások sem.

Fontos az előkészület!

A kerti munkákat éppolyan körültekintően kell végezni, mint a nagyobb házimunkákat, például az ablakpucolást. Mielőtt nekilátunk, be kell szereznünk a megfelelő kerti lábbelit, gumicsizmát, kerti bakancsot vagy gumipapucsot. A ruházatnak kényelmesnek kell lennie, nem szabad, hogy akadályozzon a munkában, szorítson, vagy beleakadjon az ágakba. Érdemes gondoskodnunk a fényvédelemről, már a tavaszi nap is megégetheti a bőrünket, ezért mielőtt kimegyünk, be kell kenni fényvédő krémmel, illetve a napszúrás ellen jól jöhet egy kendő vagy kalap. Ha olyan munkára készülünk, ami veszélyeztetheti a szemünket (pl. sövénynyírás), ne felejtsünk el felvenni munkavédelmi szemüveget.

Gondoskodnunk kell a megfelelő kerti szerszámokról is, mielőtt nekiállunk egy munkának, végig kell gondolni, milyen eszközre lesz szükségünk, így nem fordulhat elő, hogy a magasra nyúlt faágakat egy egyszerű metszőollóval akarjuk levágni, és nyújtózkodás közben balesetet szenvedünk. Amikor egyedül vagyunk a kertben, lehetőleg ne másszunk magasra - ha mégis, legyen a zsebünkben mobiltelefon, így tudunk segítséget hívni, ha megtörténne a baj. A kétágú létra stabilan elhelyezhető, de ezt is érdemes rögzíteni, nehogy eldőljön.

A fűnyíró a fő ellenség

A fűnyíró komoly sérüléseket tud okozni, ha nem végezzük körültekintően a munkát. Mindenképpen zárt cipőt viseljünk, így a fűnyírókés nem árthat a lábujjaknak. A forgókéshez csak akkor nyúljunk hozzá, ha már megállt, lehetőleg áramtalanítsuk, mielőtt forgatni kezdjük, az sem árt, ha közben munkavédelmi kesztyűt viselünk. Mindig vigyázzunk rá, hogy a kés ne vágja el az elektromos kábelt, nehogy áramütést szenvedjünk. Egyéb elektromos eszközökkel (sövénynyíróval, láncfűrésszel stb.) szintén óvatosan kell bánni, esős időben ezeket nem szabad használni, és soha nem szabad őrizetlenül hagyni őket.

A rándulások, húzódások közül meglehetősen gyakoriak a kertben a gerinctáji bántalmak, amelyek a váratlan emeléseknek köszönhetőek. Az egyenetlen talaj, csúszós járólap vezethet bokaficamhoz, zúzódáshoz, esetleg töréshez. A kertben használt vegyszerek pedig mérgezéssel fenyegetnek, ezeket védőfelszelésben szabad csak használni, és mindig el kell zárni a gyerekektől.

Kerti elsősegély

Vágás: A helyesen végzett sebellátás lerövidítheti a gyógyulást, a sérülést minél gyorsabban el kell látni. Langyos folyó vízzel ki kell tisztítani a sebet, az apró szennyeződéseket (kis kavicsokat) csipesszel óvatosan el lehet távolítani. A sebet patikában kapható fertőtlenítő szerrel kell áttörölni, majd ha a vérzés csillapodott, steril gézlappal vagy sebtapasszal lefedni. Ha a seb mély, nem felületi, a vágás széle egyenetlen, forduljunk orvoshoz.

Húzódás, rándulás: Túlzott megterhelés, hirtelen mozdulat hatására az izmok összehúzódnak, esetleg görcsbe rándulnak, be is gyulladhatnak, ez a húzódás. A test bármely részén kialakulhat, kerti munkák esetén a sok hajolgatás miatt a deréktáji, lábat, illetve kart érintő húzódások elég gyakoriak. A sérülés környékén duzzanat, vérömleny is megjelenhet, az első pillanatban érzett szúró érzés később enyhül. A mozgás korlátozottá válik, fájdalmas lesz, ezért az érintett testrészt azonnal tehermentesíteni kell, és nyugalomba kell helyezni, ha lehetséges, fel kell polcolni vagy kötni. Törülközőbe csavart jeges borogatást lehet tenni rá, 20-30 perc alatt le kell lohasztania a duzzanatot. Ibuprofen vagy aszpirin hatóanyagú fájdalomcsillapítót lehet használni a fájdalom ellen. Ha a fájdalom pihentetés ellenére sem múlik el egy-két nap alatt, orvoshoz kell fordulni.

Törés: Rándulás, ficam esetén sem tanácsos, de ha törés gyanúja áll fenn, semmiképp ne mozgassuk a sérült testrészt. Az érintett testrészt érdemes rögzíteni, meg lehet támasztani két oldalról, akár kézzel is, amíg megérkezik a mentő.

Zúzódás: Ha a sérült (hajszál)erekből a bőrbe és a környező kötőszövetekbe szivárog a vér, és a bőr elszíneződik, kékes, feketés, majd sárgás-zöldes színű lesz, zúzódásról beszélünk. Vagy ütés, vagy esés váltja ki, idősebbeknél gyakoribb, mert a bőr elvékonyodik, az erek sérülékenyebbé válnak. A fekete nadálytőből készült krémek csillapíthatják a fájdalmat, de az érintett területet csak bekenni kell, bekötni, lefedni nem szükséges. Ha a zúzódás extrém fájdalommal, duzzanattal jár, különösen a fejen, orvoshoz kell fordulni!

Esés, zuhanás: Ha a kerti munka közben magasról leesik, maradjon néhány pillanatig mozdulatlan, nyugodjon meg, majd óvatos, apró mozdulatokkal mérje fel, mely testrésze sérült. Ha egyedül van, hívjon segítséget, akár telefonon. Ha van segítsége, bízza rá magát, a lényeg, hogy a sérült nyugalomban, mozgás nélkül feküdjön, amíg a mentő megérkezik. A zuhanás utáni sérülések sokfélék lehetnek (koponyaalapi törés, agyrázkódás, gerincsérülés, törés, belső sérülés stb.), ezért mindenképpen indokolt a szakszerű ellátás.

Áramütés: Az áramütés mély szöveti károsodásokat okozhat, ez vezethet ritmuszavarokhoz, szívmegálláshoz is. Egyéb szervi károsodások, izom- vagy idegszöveti károsodások, csonttörések is kialakulhatnak a rázkódás miatt, ezért ilyen esetben mindenképpen mentőt kell hívni. A sérültet nem szabad megérinteni, az áramforrást azonnal ki kell kapcsolni, vagy egy nem vezető tárggyal (pl. fa) kell segíteni. Ha szükséges, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, egyéb esetben a sérültet fektetni kell úgy, hogy a feje alacsonyabban legyen, mint a lába. Áramütés után legalább egy napos kórházi megfigyelés szükséges.

Mérgezés: Mérgezésre utalhat a sérült eszméletlen állapota, a fejfájás, a tudatzavar, a könnyezés, a nyálfolyás, a bőrsérülések, az émelygés, a hasi fájdalmak. Az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell helyezni, és azonnal hívni kell a mentőt. Maró anyag esetén tilos a hánytatás, ha bőrre, szembe került a vegyi anyag, bő, folyó vízzel ki kell mosni. Minden mérgezés esetén szükséges a szakszerű orvosi ellátás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!