Kevesen ismerik, pedig nagyon sokoldalú: fejfájásra, lázra, porckopásra, lábgombára, és még egy sor problémára van hatása.

A mustár szó kapcsán leginkább a virsli, és a főtt kolbász jut eszünkbe. Pedig a mustármag, illetve annak őrleménye egy sor betegség esetén remek szolgálatot tehet.

A mustármag annak ellenére, hogy parányi, telve van hasznos tápanyagokkal. Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, minek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételeket fogyasztása után.Gazdag omega-3 zsírsavakban is, emellett tartalmaz még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag, így nemcsak a zsírégetést segíti, de méregtelenít, és az emésztésedet is rendbe teszi.

1. Vérkeringés javítása a testben

A mustár a bőrön enyhe irritációt okoz, ami serkenti a helyi vérellátásokat, meleg, bizsergő érzést idéz elő, ezért tökéletes csodaszer az ujjak időnkénti elfehéredésével és fájdalmával járó keringési zavarok esetén.

Tapasz készítése: Keverjünk össze 10 dkg őrölt mustármagot forró, de nem forrásban lévő vízzel, amíg sűrű krémet nem kapunk. Kanállal tegyünk gézdarabra belőle, és helyezzünk fel kötést, ami 1 percnél tovább ne maradjon a felületen. Ha kipirulna a bőr olívaolajjal vagy vazelinnel enyhíthetjük a bőrpírt.

2. Megfázás enyhítése

Hagyományos, orrdugulás elleni gyógymódként alkalmazhatjuk, ha néhány evőkanálnyi mustármagot összezúzunk egy pohár liszt hozzáadásával és megfelelő mennyiségű vízzel pedig masszát keverünk belőle. Ezt az orvosságot a mellkasra kenve alkalmazzuk 15 percig. Ennek köszönhetően javul a vérkeringés, és az eldugult orrjáratok szabaddá válnak. A mustáros krém felhelyezése előtt kenjünk vastag vazelin réteget a bőrre, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt. Használat után alaposan mossunk kezet. Az eldugult légutaktól úgy is megszabadulhatunk, ha kevés mustármagos lábáztató vizet készítünk.

3. Emésztés segítése

Az ételbe kevert mustár serkenti a nyál és emésztőnedvek működését, így fokozható az étvágy. Sok ember szenved ugyanis étvágytalanságban és az ezzel járó megbetegedésekben. Fehérjében és rostokban is gazdag, sőt segíti a zsírégetést és méregtelenít.

4. Lábgombásodás ellen

Mustármagos vagy mustárporos lábfürdő által megszabadulhatunk a kellemetlen lábgombától olcsón, természetes módon

5. Hátfájás, ízületi fájdalom

Vérpezsdítő hatása révén kiüríti az idegsejtekből a P-anyagot, ami az a vegyület, amely a fájdalomjeleket továbbítja az agyba. Készíthetünk mustáros tapaszt (lásd. fent) vagy főzetet. Ez utóbbihoz öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi őrölt mustármagra, hagyjuk 5 percig állni, majd áztassunk bele egy rongyot. Ezzel borogassuk a beteg felületet.

6. Fejfájás, láz enyhítése

A mustármagos lábfürdő serkenti a lábfej keringését, és mivel a lábban, pontosabban a talpban sokféle idegvégződés található, így nem csak a végtagokra vannak jótékony hatással, hanem az egész testre. Segít levinni a lázat, csillapítani a fejfájást.

7. Ízületi porckopás 

A mustár, pontosabban az őrölt mustármag nemcsak a reumás panaszokat enyhíti, hanem az artózisban szenvedő betegek életét is megkönnyítheti.

Daráljunk le 3 evőkanálnyi mustármagot, majd keverjünk hozzá annyi meleg vizet, hogy egy jól kenhető masszát kapjon. Ezzel a péppel kenjük be a kezelendő testrészt, majd hagyjuk rajta egy negyedórán keresztül. Naponta háromszor is megismételhetjük.Gyorsan érezteti a hatását.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!