A galagonya népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike. A növényt évszázadok óta ismerjük. Háborúk és nagy nélkülözések idején virágaiból és leveleiből teát készítettek, őrölt termésével a kávét helyettesítették.

A növény serkenti a szívizomzat vérellátását, jótékony hatással bír a túlterhelt, stresszben élő szívre. Értágító, a vérnyomást és pulzusszámot csökkenti. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák.

A galagonya fehér virágait, zsenge tavaszi leveleit május közepétől szedjük. Árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, így egész évben készíthetünk belőle teát. Bogyóját októberben kell szedni, amiből ízletes lekvár is készíthető.

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott. Mivel semmilyen mellékhatása nincs, és a szervezetben felhalmozódni sem tud, ezért tartósabb, akár folyamatos fogyasztásra is alkalmas.

Galagonyalekvár: A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!