Nemcsak a testünknek, az agyunknak is szüksége van hasznos tápanyagokra. Egyes fűszerek és gyógynövények is pozitívan hatnak az agy egészségére, most ezek közül mutatunk be néhányat.
A petrezselyem és a kakukkfű olyan vegyületeket tartalmaz, mint a flavonoidok és az apigenin. Ez a két vegyület segít megerősíteni az agy neuronjai közötti kapcsolatokat. Ha olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyek apigeninben bővelkednek, akkor ez segíti az új agysejtek létrejöttét és az agysejtek közötti gördülékeny kommunikációt, ami segíthet megelőzni olyan neurodegeneratív betegségeket, mint amilyen az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Az ösztrogénnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy befolyásolni tudja az idegsejtek fejlődését. A petrezselyemben és a kakukkfűben található apigenin utánozni tudja az ösztrogént, és annak feladatait is el tudja látni, legalábbis a kutatási eredmények ezt mutatják.
A kamilla az egyik legjobb szorongásoldó gyógynövény, illetve nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében is. A szorongás az agyban kezdődik. A szorongás negatívan hat az agy egészségére, mint ahogyan a gyulladás is.
A kurkumában olyan vegyületek vannak, amelyek segítik azoknak a makrofágoknak a termelődését, amelyek csökkenthetik az agyban kialakult amiloid fehérjék létrejöttét. A makrofágok olyan immunsejtek, amelyek elpusztítják azokat a betolakodókat, amelyek betegségeket okozhatnak. A makrofágok csökkenteni tudják a béta-amiloid plakkok létrejöttét is, amelyek többféle betegséget, köztük Alzheimer-kórt is okozhatnak. A kurkumának emellett remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami megint csak jót tesz az agyi egészségnek.
A zsálya nagyon hatékony a memória javításában. A gyógynövény blokkolja azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek lebontják azokat a neurotranszmittereket, amelyek számos agyi funkcióban – például tanulási képességek, memória és figyelem – vesznek részt. A zsálya a menopauza során jelentkező agyi köd esetén is fogyasztható, ugyanis ezt a tünetet is képes megszüntetni.
A fokhagymának olyan aktív vegyületei is vannak, amelyek rákellenes hatással rendelkeznek, illetve ezek a vegyületek az agysejtek aktivitását is fokozni tudják.
A borsmenta nem csak émelygés, emésztőrendszeri problémák és fejfájás esetén hozhat eredményeket. A legújabb kutatások szerint a gyógynövény javítja a hosszútávú memóriát is. A borsmentával kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat, és megállapítást nyert, hogy a gyógynövény fokozza a kognitív funkciókat, az éberséget, a tanulási képességeket, a munkamemóriát, és még a hangulatra is pozitívan hat.
A rozmaring-illóolaj is nagyon hatékony a memória javításában. Egy tanulmány arról számolt be, hogy elsősorban a 65 éven felüliek memóriájára volt pozitív hatással. A gyógynövény nemcsak a memóriát, hanem az éberséget is fokozni tudja.
Egy nagyon finom italt is készíthetünk, amely rozmaringteát is tartalmaz, mutatjuk a receptet!
Rozmaringos-mangós-sárgarépás ital hozzávalói:
• 2 teáskanál rozmaring,
• 1 mangó,
• 1 alma,
• 1 sárgarépa,
• 1 lime,
• 1 szárzeller,
• méz.
Először is készítsük el a rozmaringteát, majd hűtsük le. Hámozzuk meg az almát, a mangót és a sárgarépát, és tegyük a turmixgépbe a szárzellerrel együtt. Adjuk hozzá a lime levét és a mézet, majd turmixoljuk le. Adjuk hozzá a teát, majd turmixoljuk addig az italunkat, míg egy selymes textúrát kapunk.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!