Azt szokták mondani, hogy mindig előre kell menekülni. Úgy gondolom, hogy ez a kert esetében hatványozottan igaz, hiszen sokkal egyszerűbb prevencióval megelőzni a problémákat, mint kezelni azokat.

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a telek is rendkívül aszályosak, ezért az örökzöldeket is fel kell készíteni az szárazságtűrésre, hiszen télen nem megy az öntözőrendszer.

Már most, a nyári kánikula is sok tujafélét megtépázott, ezért idejében el kell kezdeni a felkészítést, hogy jövőre is legyenek még örökzöldjei.

Miért nem elég a csepegtető öntözés?

Sokan úgy vélik, hogy a csepegtető öntözés elég a növényeknek. Sajnos ezzel a feltételezéssel több baj is van: egyrészt a csepegtetés igen kis vízhozamú, szinte csak a talajfelszínt tartja nedvesen és nem a gyökérzónát áztatja (és felszoktatja a gyökereket a talajfelszínhez).

Másrészt gyakorta az évekkel ezelőtt lerakott csepegtetőcső már rég nem is csepeg, mert a kútvíz vastartalma eldugította a csepegő betéteket.

Ha az örökzöldek alatt kavics vagy mulcs takarás van, akkor rendszeresen ellenőrizni kell, hogy kapnak-e vizet. Ha 1-1 példány színét veszti a sövényben, azonnal nézze meg milyen a talaj körülötte, és alaposan be kell öntözni slaggal, vagy kannával, hogy visszafordítsa a növény pusztulását.

A hatalmas aszály és kialakult talajszárazság miatt ránk vannak utalva a növények!

Azt javaslom, hogy legalább 2 hetente 1 alkalommal jó alaposan öntözze be az örökzöldeket slaggal is, hogy a talaj bő 50 cm mélységig le tudjon ázni. Ha van rá mód, segítse a munkáját öntözőtányérok kialakításával.

 

Nem elég a víz: tápanyag is kell!

A hosszú telekre nagyanyáink azzal készültek, hogy a nyáron megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket elvermelték, vagy befőzték a kamrába, hogy a szűkösebb időkben is legyen mihez nyúlni.

A talaj a növények éléskamrája

Ezt sajnos elfelejtettük, és most csodálkozunk, hogy a növények sínylődnek. Az emberi tevékenység ezer féle módon avatkozott be a természetes körfolyamatokba. A vízelvezetés, a modern kertgondozás, a sok szilárdburkolat, a műtrágya és vegyszerhasználat mind-mind megbolygatták a tápanyagok és a víz természetes körforgását, így a kamra nem tud töltődni, és szép lassan teljesen kiürül.

Ezért van az, hogy egyre több örökzöldre bélyegzik rá, hogy „nem a mi klímánkra való”. Pedig csak tápanyaghiányos. Ha legyengül az éhezéstől, könnyebben betegszik meg és nem tudja visszaverni a kártevők támadásait sem.

Néhány elszáradt ágacska még nem a világ vége, le kell vágni majd tápanyagokkal és sok vízzel azonnal segíteni a növényt a megerősödésben.

A legjobb, ha könnyen felvehető huminsavakkal táplálja a növényt, amelyek mintegy 80 féle nyomelemet tartalmaznak szerves formában. A Humin Garden Plus humuszkészítmények beöntözve vagy permetezve is kijuttathatóak az örökzöldekre. Évente legalább 2x ajánlott beöntözni, Scudoval permetezni pedig a betegség megjelenése előtt érdemes többször preventíven védekezni tavasszal és ősszel.

A huminsavas készítmény kezeli a talajszárazságot, mert a humuszalkotók rendkívül sok vizet tudnak megkötni. Összetétele segíti a növény zöld színéért is felelős klorofil képződését, és számos más élettani funkció ellátásában is kulcsszerepet játszik.

Jelen pillanatban mindenkinek azt tanácsolom, hogy a növényvédelmet is építse be az örökzöld ápolási rutinba. A Scudo rezes lombtrágya beépül a szövetekbe és két héten keresztül meg tudja gátolni a gombaképletek megtelepedését.

A sövények telepítése nagy munka, és sok-sok évet kell belefektetni mire egybefüggő, szép állomány alakul ki. Egy kis odafigyeléssel és gondoskodással mindez megmenthető a téli aszálytól.

Fordítson figyelmet most ősszel az örökzöldek szárazságtűrővé nevelésével (táplálás, növényvédelem és a ritkább, de bőséges öntözéssel), hogy tavasszal ne a fűrészért kelljen nyúlnia!

Egészséges, szép örökzöldeket kíván:

Molnár Gábor Éva

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!