A régi paraszti háztartásokban gyakran adtak főételnek egy köménymagleves után a hétköznapokon, hétvégenként pedig egy tartalmasabb gulyásleves után jöhetett lekvárral ízesítve finom desszertként.

Sok helyen krumplis pacsaként vagy zsírban sült krumplis pogácsaként ismerik.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 30 dkg finomliszt (szükség szerint több is lehet)
  • napraforgó olaj vagy zsír a sütéshez

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, majd jó puhára főzzük enyhén sós vízben. Összetörjük, és miután kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat. Jól elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Annyi lisztet rakunk bele, hogy ne legyen se puha, se kemény.
Jól összedolgozzuk az egészet.
Aztán kinyújtjuk. Ne legyen nagyon vékony, mert akkor kiszárad sülés közben.
Pohárral karikát szaggattunk belőle, de vághatjuk négyzetekre is. Forró olajban vagy zsírban aranybarnára sütjük.
Sósan magában vagy ízesített tejföllel, édesen lekvárral tálalhatjuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!