A migrénes fejfájás egyik legjobb természetes ellenszere!

Az őszi margitvirág a fészkes virágzatúak családjába tartozik és sok nemesített faja található a kertekben. Az apró fehér virágzata emlékeztet a kamilláéra, de ezzel ki is merült minden hasonlóság. A margitvirág közepesen magas bokros, szerteágazó, erős, aromás illatú növény.


Gyógyászati célra a növény levelei alkalmasak, amit egész évben gyűjthetünk. Számos dísznövényfajtája ismert. A növény felépítése szerteágazó, bokros. Eredetileg a Balkán-félszigetről származik, ám évszázadok óta termesztik egész Európában. A növény erős aromával rendelkezik.

A margitvirág szárított leveli migrénes rohamokat megelőző hatásúak, partenolid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták.

A növény leveleinek belsőleg történő használata a vérlemezkék összetapadását gátolja, véralvadás-gátló hatású. Migrén esetén teaként fogyasztva 2dl vízhez kell egy evőkanál őszi margitvirág-levelet adni, és naponta két-három csészényit fogyasztani a főzetből.

Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni. A szárított levelek és virágok - a levendulához hasonlóan - hatásosak a molyok ellen.

Figyelem!

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadás-gátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják.
A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek. A növény bőrrel való érintkezése a partenolid tartalom miatt, az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!