Nem csak a kertben, cserépben is nevelheted!

Minden kiskertben (vagy cserépben) helyet kell szorítani egy tőnek, ha még nincs, most még beszerezheted. A zsálya annak ellenére, hogy az egyik leghasznosabb fűszernövény, kevésbé ismerik. Kiváló fűszernövény, használhatjuk húsos ételek, de gyümölcslevesek, pácok és saláták elkészítéséhez is. Gyűjtését úgy időzítsük, hogy minél jobban süssön a nap, hiszen ilyenkor a legnagyobb az illóolaj tartalma. Frissen a legzamatosabb, de szárítva is nagyon finom, és így is megőrzi értékes gyógyhatását.


Az ayurvéda szerint szellemi és testi szinten is egyaránt tisztító erővel bír, nyugalmat ad, és megszabadít a méreganyagoktól is. Segítségével megszabadulhatunk a káros szenvedélyektől, és az ártó ragaszkodástól is. A belőle készült lehűtött főzet csökkenti az izzadást, naponta 3-4 alkalommal kell elfogyasztani 2-3 evőkanál zsályateát. Ha melegen fogyasztjuk pont ellenkezőleg, serkenti az izzadást, ez abban az esetben jó, ha meg szeretnénk szabadulni a méreganyagoktól, vagy lázasak vagyunk. Ajánlott meghűléses betegségek esetén, de akkor is, ha a szervezetben túl sok a felgyülemlett víz, hiszen a bőrön keresztül párologva segít megszabadulni tőle. Fogyasszunk zsályateát meghűlések, influenza, torokgyulladás, légcsőhurut, nyirokmirigy duzzanat, vagy hajhullás esetén is. Ha mézzel isszuk kiváló hurutoldó, és megszabadít a nyálkafölöslegtől is. Bármilyen szájüregi probléma, fogfájás, vérző fogíny, gyulladás, afta stb. esetén öblögessünk zsályateával. Fogyaszthatjuk hasmenés esetén, de csökkenti a PMS tüneteit is.
Figyelem! Várandós és szoptatós anyáknak belsőleg nem ajánlott a fogyasztása! Ha valami igazán ínyencségre vágyunk, készítsünk zsályás fűszeres vajat. Száz gramm vajat, vagy kókuszzsírt melegítsünk fel, majd szórjunk bele keverjünk bele megmosott, és megszárított zsályaleveleket. Amikor kissé kezd megbarnulni, vegyük le a lángról, majd szűrjük le, hűtsük le, és tároljuk a hűtőben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!