A nyár utolsó hónapjában, augusztusban is sokféle zöldség van, amit termeszthetünk, vethetünk, egyesek ősszel, sőt télen is megteremnek.

Az egyik leglényegesebb szempont, amit ilyenkor figyelembe kell venni, az a vetésforgó.

Nem ajánlott évről évre ugyanazt a zöldségfajtát ugyanazon a helyen termeszteni. A talaj egészségének megőrzése és a kórokozók okozta problémák és a talajromlás elkerülése érdekében fontos szenzonról-szezonra a zöldségek különféle helyre való ültetése.

Augusztus végén, ha a paradicsomtöveket védett helyre, például üvegházakba vagy téli kertbe ültetjük, akkor egészen a fagyokig bőségesen teremni fognak. Ezenkívül a hónap első napjaiban ültetett bab termését már ősszel szüretelhetjük, főleg, ha a palántákat védett helyen tartjuk egy ideig.

A fekete retket augusztusban vethetjük, és 5 Celsius-fok körüli hőmérsékleten indul meg a csírázás, 15-20 Celsius-fokon már gyorsan fejlődik, betakarítani általában 3-4 hónappal a kelés után, vagyis október-novemberben lehet.

A káposztafélék családjába tartozó növények, mint a brokkoli, a káposzta, a karfiol vagy a kelbimbó, szintén alkalmasak augusztusi ültetésre, és egészen őszig teremnek. Ezeket palántákról kell ültetni, tekintettel arra, hogy magról nem lesz elég idejük kifejlődni.

 

A saláta például elég jól bírja a hideget, éppen ezért késő ősszel is ültethető.

A sárgarépa ideális lehet a másodvetéshez. Augusztusban még lehet, hogy túl meleg van a sárgarépának, figyelmet kell fordítania a csírázásra és a jó indulásra. Minél később ültetjük, annál édesebb lesz az íze.

Az augusztusban ültetett spenótot is meg lehet védeni a hidegtől egy kis üvegházzal, és akkor októberben, sőt, megfelelő védelem mellett télen is bőségesen lesz belőle.

Augusztusban mángoldot is ültethetünk, hiszen nagyon ellenálló, a spenóthoz hasonló növény.

A cékla késő ősszel is jelentős termést hoz, ezért fontos a lehető legkorábbi ültetés az optimális gyökérfejlődés érdekében.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!