Egyszerű feladat, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani hozzá!

Kevés növénybarát tud ellenállni a szobaciklámenek ragyogó színeinek, az üzletekben a fehértől a pirosig minden színárnyalatot megtalálhatunk, apró termetű vagy akár 30 centiméteresre növő növényként. A törpeciklámenek általában igénytelenebbek, hosszabban virágoznak, majd következő évben könnyebb őket újra virágzásra bírni. Ha nem is tudunk ideális helyet biztosítani a ciklámennek, nyugodtan válasszunk egy kedves színű példányt, az egészséges növény zordabb körülmények között is hetekig virágzik majd, üde színfoltot nyújtva a téli szürkeségben.

Hűvös 15-18oC körüli hőmérsékletű, világos, de közvetlen napsütéstől védett helyet keressünk a ciklámennek. A fűtőtest közeli ablakpárkány nem jó választás, mivel 20oC felett gyorsabban elhervadnak virágai. Egyenletes hőmérsékletet kíván, éjszaka se hűljön a levegő 10-13oC alá. Mérsékelten öntözzük a cikláment, de leveleit, gumóját nem érheti öntözővíz. A legegyszerűbb, ha az orchideákhoz hasonlóan fürdetjük őket, azaz állott vízzel teli edénybe állítjuk cserepüket kb.10 percre, úgy, hogy a cserép teteje már ne merüljön víz alá, majd néhány percig lecsepegtetjük, és újra helyükre állítjuk. Ezt a szoba hőmérsékletétől függően hetente egyszer-kétszer ismételjük, amikor a föld teteje már kiszáradt. Ha a fürdető-öntözésre nincs lehetőségünk, alulról öntözzük lágy, langyos vízzel a cikláment, de a cserépalátétben ne maradjon víz. A ciklámen nagyon kényes a túlöntözésre, könnyen tönkremegy a túl sok víztől, vagy ha gumóját víz éri. Inkább szárazabban tartsuk, ez kevesebb problémát okoz. A virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk.

A kényelmes kertészek táprudat is alkalmazhatnak, a táprudat azonban a ciklámen gyökereit nem érintve kell a talajba szúrni. A fürdetéses öntözés a táprúd tápanyagait egyenletesebben oldja be a talajba. Ügyeljünk rá, hogy a pihenőidőszak előtt elhasználja a beszúrt táprudat. A szobaciklámen a magas páratartalmat szereti, de virágzás idején közvetlenül ne párásítsunk, mert a páracseppek rothadást indíthatnak. Helyezzünk inkább a környezetébe olyan növényeket, amelyek párás mikroklímát alakítanak ki, vagy állítsuk nedves tálca fölé. Az elhervadó virágokat, megsárguló leveleket határozott mozdulattal húzzuk ki a tőből, ne vágjuk, mert a megmaradó csonk is rothadást indíthat. Optimális esetben a ciklámen november és április között több hónapig is virágzik. Ha elvirágzott, csökkentsük az öntözést, a levélzet elszáradása után pedig csak annyi vizet adjunk neki, hogy a gumó ne száradjon ki. A nyári nyugalmi hónapokban ne tápláljuk. A nyarat a kertben is töltheti, félárnyékos helyen, nagyobb esőktől azonban védjük meg. Nyár vége felé ültessük friss, a vizet könnyen áteresztő földkeverékbe, a gumó teteje kb. 1 cm-t álljon ki a földből. Majd a levélkék megjelenése után ismét megkezdhetjük gyakoribb öntözését és táplálását.

Száraz, meleg helyen a takácsatkák gyakran megtámadják a szobacikláment, a leveleken megjelenő finom szálak és a sárguló levelek árulkodnak jelenlétükről. Gazdaboltokban kapható szerekkel védekezzünk ellenük, és növeljük a levegő a páratartalmát.
A nemesítések eredményeképpen kaphatók télálló ciklámenek, kerttulajdonosok megpróbálkozhatnak ezek tartásával is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!