Szép és hasznos, mert rengeteg hatóanyagot tartalmaz.

Legfontosabb hatóanyaga egy poliszacharid, az acemannán, ami csökkenti a gyulladásokat. Tartalmaz bradikininázt, mely csillapítjaa a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot, valamint van benne magnéziumlaktát, ami pedig a viszketés ellen hat, pl. övsömör (Herpes zoster) esetén.
Ez a gyógynövény az Aloe vera!

A Kárpát-medence éghajlati viszonyai közt nyáron napos, télen száraz, hűvös helyet igényel. A megfelelő teleltetés azért is fontos, mert a legtöbb faj télen virágzik. A leggyakrabban termesztett (pozsgás) fajok a laza, a vizet jól áteresztő talajt kedvelik. Jól szaporíthatók sarjhajtásaikról. Az elágazó fajok a levágott ágakból készített dugványokról is.

Legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli nyugalmi időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ilyen helyen csak a helyszűkével lehet gondunk, ugyanis ha aloénk jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet.
Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az aloé Dél-Amerika szárazabb, szinte sivatagos területeiről származik, ebből következik, hogy nem vízigényes növény, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak.
Heti egyszeri locsolás bőven elegendő számára, csak a nyári kánikulai napokon kell esetleg többször felé néznünk, de ha tálkájában víz maradna öntözés után, azt rögtön öntsük ki, ha nem tesszük azt vehetjük észre, hogy alsó levelei egyes
ével besárgulnak, elfonnyadnak. Ha ezt látjuk valószínűleg víz maradt a cserép alatt, ha ekkor kiöntjük, a növény megmenekül, de az a levél ami már elkezdett fonnyadni nem fog helyre jönni.

Ha kinőtte cserepét, laza szerkezetű, homokos virágföldbe ültessük át. Ha jól érzi magát növényünk, a harmadik évtől kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, ezután saját cserépben élhetik tovább életüket.

A növény hatóanyagai együttesen lépnek működésbe, szinergikusan hatnak. Tágítják a hajszálereket, fokozzák a vérkeringést, így elősegítik a sebek gyorsabb gyógyulását. Vizsgálatok kimutatták, hogy az aloe vera gél vírusok, gombák, baktériumok ellen is hatékony.

A liliomfélék családjába tartozó aloe vera több faját (Aloe barbadensis, Aloe vulgaris) is felhasználják gyógyításhoz, de leghatékonyabb erre a célra az aloe vera. Ezt a növényt már Kleopátra előtt is alkalmazták az egyiptomiak sebek, égési sérülések kezelésére. Gyógyhatásai a növény húsos levelében található gélben rejlenek.

Mi mindenre jó Aloe vera?   Aki rendszeresen fogyasztja, főként az emésztőrendszerre kifejtett pozitív hatásait tapasztalhatja. Intenzíven méregtelenít, hatékony székrekedés ellen és a széklet szabályozásában, megszünteti a gyomorégést (gyomorsav-túltermelés) és hasznos fekély kezelésében.
Ajánlott a fogyasztása idült vastagbélgyulladás esetén is. Immunerősítő és vírusellenes hatása segíthet a rosszindulatú daganatok és az AIDS terápiájának kiegészítésében. Cukorbetegek számára is hasznos. Külsőleg felhasználhatjuk égési sérülések kezelésére, de a legtöbb bőrbetegség (pl. pikkelysömör és szemölcs) ellen is jó eredménnyel alkalmazható.

Napozás utáni leégés esetén nyugtatja a bőrt. Elősegíti a sérült nyálkahártya és bőrfelület mielőbbi regenerálódását. Támogatja a sejtek termelődését. Fogyasztása előnyös lehet: aranyér, prosztata problémák, depresszió, asztma, vérszegénység, mandulagyulladás, hörghurut, vérnyomás problémák, májproblémák, hólyagfertőzés, hólyaggyulladás, gyenge veseműködés esetén.
Sportolók számára izomláz, íngyulladás és rándulás ellen hasznos. Jó tudni Nem fordul elő gyakran, de az aloe vera allergiát válthat ki. Ilyen esetekben ne alkalmazzuk tovább! Fontos, hogy a legjobb minőségű aloe vera terméket használjuk, amit a Nemzetközi Aloe Tudományos Egyesület (IASC) minősítésével láttak el.

A gyengébb minőségű termékek aloe tejnedvet (latex) is tartalmazhatnak, ez hashajtó, azaz hasgörcsöt vagy hasmenést válthat ki. Várandósság vagy szoptatás alatt az aloe vera fogyasztása csak jó minőségű termék esetén javasolt, ami biztosan nem vált ki hasonló mellékhatásokat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!