Novemberben itt az ideje felkészíteni a kertet a télre, hogy jövő tavasszal újra gyönyörködhessünk a színpompás virágokban, és gazdag termést takaríthassunk be a nyár folyamán, ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti.

Ahogy a nappalok rövidülnek és a hőmérséklet csökken, fel kell készíteni a kertet a hideg téli hónapokra, és ebbe a talaj felkészítése is beletartozik. A november nagyszerű alkalom arra, hogy több olyan kerti munkát is elvégezzünk, amelyek jót tesznek a növényeknek, a talajnak és általában véve a kertnek.

A következő

kerti munkákat kell elvégezned novemberben!

1. Az utolsó termések betakarítása: Ez a hónap jó alkalom arra, hogy betakarítsuk a kertben megmaradt utolsó zöldségeket és gyümölcsöket. Gyűjtsd be a még megmaradt sütőtököt, sárgarépát, céklát, almát és körtét, és tárold hűvös, száraz helyen a termést, hogy minél tovább elálljon.

2. Őszi nagytakarítás a kertben: Távolítsd el az elhalt, beteg vagy kiszáradt növényeket a kertből. Ez megakadályozza a betegségek és kártevők terjedését a következő szezonban.


Hogy készítheted elő a talajt a következő évre

Ebben a hónapban a talaj előkészítése a következő évre több alapvető tevékenységet foglal magában, hogy jó környezetet biztosíts a virágok, valamint a zöldség-és gyümölcsfélék számára. A következő lépéseket kell követned:

1. Talajdúsítás: A tél beállta előtt adj komposztot vagy szerves trágyát a talajhoz, hogy javítsd annak állagát és tápanyagtartalmát.

2. A talaj megmunkálása: Egy ásóval vagy ekével forgasd át a talajt, és a felső réteget keverd össze komposzttal és trágyával. Ez segít kiegyenlíteni a tápanyagok eloszlását a talajban és levegőzteti azt.

3. Talajvédelem: A talajerózió megelőzése és a téli zord időjárás elleni védelem érdekében fedd le a talajt egy réteg szalmával vagy komposzttal. Ez termékenyen tartja azt, és megvédi a fagytól.

A kert előkészítése a következő tavaszra

Ha a kopár tél után minél előbb szeretnél gyönyörködni a tavaszi kert pompájában, már most munkához kell látnod.

1. Ültesd el a tavaszi virágok hagymáit: Ha szeretnél már tavasz elején gyönyörködni a színes virágokban, most kell elültetned, a tulipán, a nárcisz és a jácint hagymákat. A novemberi hűvös, de még nem fagyott talaj tökéletesen alkalmas erre.

2. A gyep ápolása: Ha a kert egy részét begyepesítetted, a tél beállta előtt nyírd le a füvet, és használj speciális gyeptrágyát, hogy biztosítsd a szükséges tápanyagokat.

3. Védd meg a növényeket a téli fagyoktól: Ha vannak olyan növények a kertben, amiket át akarsz teleltetni - például káposzta, spenót, vagy petrezselyem, mindenképpen

takard le a talaj felső rétegét mulccsal, esetleg védőfóliával, hogy átvészeljék a hideget.
  • Címkék
  • kertkertészkedés