Az uborka bő termése érdekében egy remek lehetőség, ha keserűsóval vagy más néven epsom sóval kezeljük.

A keserűsó, vagy Epsom só a magnézium-szulfát: magnéziumból, kénből és oxigénből áll. Nevét az angliai Epsom városáról kapta, ahol felfedezték.Csak nevében hasonlít a konyhasóként használt sóhoz, vagyis a nátrium-kloridhoz.

Az Epsom só nagyszerű hatással lehet az egészségünkre is (sófürdőben, lábfürdőben alkalmazva, samponhoz keverve, stb), valamint kulcsfontosságú tápanyag a növények és a zöldségek számára is. 

A keserűsó segíti a magok csírázását, bokrosabbá teszi a növényeket, több virágot eredményez, növeli a klorofilltermelést, és elriasztja a kártevőket, például a csigákat és a poloskákat.

Milyen esetekben hatásos a keserűsó?

1. Ha sárgulnak a növény levelei

Ez a magnéziumhiányos talaj intő jelei, melyeket az epsom sóval könnyen orvosolhatsz.Figyeld a palántáidat, és csak akkor cselekedj, ha a tápanyaghiány egyértelmű jeleit észleled. Amennyiben az uborka minden levele sárgulni kezd, ez kénhiányra utal. Ha a növény alján lévő levelek kezdenek sárgulni az erek között (az erek zöldek maradnak), akkor ez a magnéziumhiány jele, amelyet az epsom só kiválóan ellensúlyoz.

2. Ha túl lassú a termések növekedése

A keserűsó magnézium-szulfát nevű vegyületből áll, amiből bőven szüksége van az uborkának ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen. Amennyiben kevés magnéziumhoz és kénhez jut hozzá a növény, a szára gyenge és satnya, a termése pedig szegényes és silány lesz.

3. Ha fel szeretnéd turbózni a talajt

Ott, ahol gyakoriak az esőzések, melyek eláztatják a termőföldet és a növényeket, fennáll a tápanyaghiány veszélye. A magnézium lételeme a fotoszintézisnek, melytől ragyogó zöldben pompáznak a növények levelei. Enélkül a klorofill nem képes elegendő napenergiát befogni a fotoszintézis folyamatához.

Ha kevés a talajban a magnézium, ez a folyamat akadozik, majd leáll. A kén is legalább ennyire fontos, mivel a klorofillképződést segíti, és részt vesz a növény további funkcióinak az ellátásában. Mindkét vegyület sikeresen pótolható az epsom sóval, melynek segítségével a betegségeket is megelőzheted a kertedben.

Bármennyire is hasznos ez a vegyület a talaj és a növények számára, az ő esetében is kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha megfelelően adagoljuk, csodaszép palántáink és bőséges termésünk lesz, ám ha túlzásba visszük, akár a veteményesünk pusztulását is előidézhetjük vele. Nagy mennyiségben, az epsom só növelheti a talaj toxicitását, ami veszélyes a növényekre. Ennek eredményeképpen a levelek a só okozta károsodástól hervadni kezdhetnek, sőt, akár teljesen elhalhatnak a növényeink.

Ha nem szeretnél kockáztatni, érdemes előbb komposzttrágyával próbálkoznod a palántáid megtámogatására. Abban az esetben viszont, ha nem áll módodban ezt beszerezni, akkor jól jöhet a keserűsó. De fontos megjegyezni: ez csupán egy alternatíva, hogy segíts a növényeidnek. Semmiképp sem szabad rendszeres kezelésként használni!

Több módszer és technika létezik az epsom só uborkanövényeken való alkalmazására:

1. Epsom sóoldattal történő öntözés

A legnépszerűbb használati módja, hogy a sót a vízzel elkeverjük, és 3-4 hetente egyszer, öntözéskor ezt használjuk. 4 liter vízhez tegyünk 1 evőkanál keserűsót, és keverjük addig, míg a kristályok teljesen feloldódnak. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes talajvizsgálatot végeztetnünk, hogy felmérjük a gond pontos okát.

2. Epsom só egyenesen az uborkák tövére

Ez a módszer kevésbé elterjedt, mint az első kettő, de annyival egyszerűbb. Nincs más dolgod, mint a termésidőszak közepén 2 evőkanálnyi keserűsót szétszórnod a növényeid töve körül, hogy extra lendületet adj nekik a terméshez. Fontos, hogy szezononként csak egyszer használd, egyébként árthatsz vele a növényeidnek.

Fontos, hogy csak akkor nyúljunk a vegyülethez, ha biztosak vagyunk benne, hogy a termőföldünk nincs tele szerves anyagokkal és tápanyagokkal, melyekre a növényeinknek szüksége van! Ha tudod, hogy egészséges talajjal rendelkezel, melyet komposzttal vagy állati trágyával dúsítottál, semmiképp ne alkalmazd az epsom sót addig, míg az uborka meg nem kívánja.

A sókárosodás árulkodó jelei:

Amennyiben a növény levelei hervadni vagy sárgulni kezdenek, és fehér foltok jelentkeznek rajtuk, egyértelműen túladagoltuk a keserűsót az öntözéskor. Ebben az esetben azonnal cselekednünk kell. Alaposan mossuk meg a leveleket tiszta vízzel, és távolítsuk el az alsó leveleket, hogy azok ne érintkezhessenek a talajjal. Ezt követően, tartsuk szemmel a növényeinket, és mellőzzük az epsom só használatát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!