Ha vegyszermentesen akarunk paradicsomot nevelni, akkor az élesztő kiváló tápanyagforrás lehet számára. Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, és megakadályozza más gombák megtelepedését, és a növény megbetegedését.
Minden, amire szüksége van a szervezetednek:
Az élesztős tápozást az esti órákban végezzük, amikor a leveleket nem égeti a nap, és a növény minél nagyobb mértékben fel tudja venni a tápanyagokat.
Hozzávalók:
- 50 gramm élesztő;
- 1 liter vizet;
Csak annyit kell tenni, hogy feloldjuk az élesztőt egy liter vízben, majd a kapott oldatot további tíz liter vízzel vegyítsük, ha lombtrágyázást akarunk végezni. Ha gyökértrágyázást végzünk öt liter vízzel keverjük el az élesztőt.
A keverékhez mindig meleg vizet használjunk, de a víz ne legyen forró. Használhatunk száraz élesztőt is a keverék elkészítéséhez.
Kéthetente ajánlott megismételni a műveletet. Ezt a keveréket nemcsak a paradicsomra használhatjuk, de az uborka is meghálálja a törődést.
Óvatosan kell azonban használni, hiszen nemkívánatos hatásai is lehetnek. Az élesztő kimerítheti a talaj káliumtartalmát, ezért nem szabad túlzásba vinni. A probléma megelőzése érdekében javasolt káliumtartalmú fahamu-oldattal is tápozni a talajt.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!